Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді відбувся "День відкритих дверей" для студентів Житомирського державного університету

17 листопада 2017, 14:25

16 листопада 2017 року в Апеляційному суді Житомирської області відбувся День відкритих дверей для майбутніх викладачів правознавства. До суду завітали студенти 4 курсу кафедри спеціальних історичних дисциплін та правознавства історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка разом з викладачами кафедри – кандидатом юридичних наук, доцентом Ольгою Рудницькою та старшим викладачем Валерієм Новиком.

  

Зустріч розпочалася із вступної промови в. о. керівника апарату суду Наталії Палашкевич. Вона привітала гостей, розповіла їм про місію, завдання та повноваження Апеляційного суду Житомирської області,  ознайомила зі структурою суду. Пані Наталія коротко охарактеризувала будову апарату суду та його поділ на структурні підрозділи, функціонування двох судових палат – з розгляду цивільних і кримінальних справ, назвала їхніх очільників. Також вона розповіла про застосування інноваційних методів у роботі суду: автоматизовану систему документообігу суду Д-3, надсилання електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження – «Електронний суд», направлення текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, засоби технічної фіксації судового процесу й використання в суді відеоконференцзв’язку тощо, наголосивши на тому, що застосування інформаційних технологій у судочинстві оптимізує його діяльність та істотно розширює функціональні можливості.

Знайомство із судом продовжилося відвідинами залів судових засідань.  Молодих людей особливо зацікавив  зал судових засідань № 3, у якому їм було продемонстровано функціонування системи з проведення процесуальних дій зі свідками, потерпілими та іншими учасниками кримінального провадження, щодо яких вжито заходів безпеки.

Далі юнаки та дівчата познайомилися з роботою відділу організації діловодства (канцелярії). Від начальника відділу Ольги Малахової вони дізналися про посадові обов’язки працівників відділу, правила ведення діловодства в суді, також  їм розповіли і про ведення архіву суду: порядок зберігання документів, їхнє знищення в установленому порядку або передачу до державної архівної установи тощо. Відвідали студенти й саме приміщення архіву суду.

Оглядова екскурсія продовжилась у відділі організаційного забезпечення розгляду кримінальних справ. Начальник відділу Оксана Захарчук розповіла присутнім про діяльність очолюваного нею структурного підрозділу суду, зокрема, реєстрацію та автоматизований розподіл судових справ між суддями.

Потім майбутні викладачі-правознавці мали чудову нагоду поспілкуватися з суддею судової палати з розгляду кримінальних справ Юрієм Широкопоясом, що має великий досвід практичної роботи, поставити йому запитання й отримати ґрунтовні відповіді. Пан Юрій розповів про рішення апеляційного суду, що приймаються за результатами розгляду судових справ про адміністративні правопорушення, навів приклади розгляду справ цієї категорії з особистої практики, а також відповів на питання з інших тем, що цікавили молодь.

Насамкінець візиту на згадку про День відкритих дверей учасники заходу зробили колективне фото, а також гості мали змогу сфотографуватися в залі судового засідання.

 Джерело

За повідомленням прес-служби суду