Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено перші результати та визначено подальші етапи впровадження пробації в Україні

03 листопада 2017, 14:15

2 листопада 2017 року в рамках українсько-норвезького співробітництва відбулася Перша національна конференція «Розвиток системи пробації в Україні». У заході взяли участь суддя, секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна та начальник відділу забезпечення діяльності заступника Голови та секретаря судової палати ВССУ Тетяна Слуцька.

Під час конференції було презентовано новий трирічний проект NORLAU (Норвезька місія радників з питань верховенства права в Україні), метою якого є підтримка реформ, які вже відбуваються у судовому секторі України.

«Підтримка реформування системи винесення вироків допоможе заохотити суди та суміжні правові інститути (прокуратуру, адвокатуру) до більш систематичного застосування альтернативних видів покарання, коли це є доцільним. Ефективне застосування таких альтернатив і заходів є одним з найважливіших інструментів попередження злочинів, реабілітації правопорушників, підвищення суспільної безпеки та зміцнення верховенства права», – підкреслила генеральний директор Директорату Норвезької виправної служби Марін Волланд.

Проектом передбачено відкриття двох пілотних офісів пробації в Харкові та Білій Церкві. До команди NORLAU увійдуть практикуючі норвезькі спеціалісти органів кримінальної юстиції Норвегії: прокурори, судді, працівники Виправної служби Норвегії.

Подібні проекти, як зазначив Посол Норвегії в Україні Уле Хорпестада, норвезькою командою вже успішно реалізовано у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії.

За словами заступника Міністра юстиції України Дениса Чернишова, система пробації в Україні фактично запрацювала у 2017 році. У 499 підрозділах пробації нині працює 3,4 тис. персоналу: у двох Центрах підвищення кваліфікації навчено 550 працівників новим методикам і інструментам пробації, що застосовуються в Європі та Канаді. Унікальним для України є впроваджена новація судового процесу – складання та подання персоналом пробації досудової доповіді щодо обвинувачених. Протягом 9 місяців поточного року складено понад майже 12,5 тис. досудових доповідей, у яких брали участь майже 79% обвинувачених.

Також, зауважив заступник Міністра юстиції України, продовжується створення системи ювенальної пробації. За сприяння Уряду Канади відкрито дев’ять Центрів ювенальної пробації у Дніпрі, Житомирі, Києві, Львові, Миколаєві, Маріуполі, Мелітополі, Одесі та Харкові для роботи з підлітками, які притягаються до кримінальної відповідальності та перебувають у відкритому суспільстві, зберігаючи при цьому соціально-корисні зв'язки з їх родичами.

Крім того, визначено чотири пілотних регіони для створення модельних офісів пробації у Кропивницькому, Луцьку, Полтаві і Черкасах. На базі цих офісів пілотуються нові моделі менеджменту пробацією і впроваджуються чотири проекти пробаційних програм: «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення», «Попередження вживання психоактивних речовин», «Життєві навички», що будуть реалізовуватися з 1 січня 2018 року.

Для впровадження у практичну діяльність міжнародних стандартів з питань пробації встановлено співробітництво з Радою Європи, ЄС, Канадою, Нідерландами і Норвегією.

Під час пленарних сесій, у режимі яких було організовано роботу конференції, учасники заслухали доповідь генерального Директора Директорату Норвезької виправної служби Маріан Воллан – «Відбування покарання в громаді: «Як і чому?»; Директора Департаменту пробації Міністерства юстиції України Олега Янчука – «Розвиток системи пробації в Україні»; керівника проектного офісу з питань пробації Міністерства юстиції України Катерини Новохатньої – «Комунікація з питань розвитку системи пробації: огляд результатів громадського опитування»; радника з питань співпраці та розвитку Посольства Норвегії в Україні Петтера Баука – «Норвезька місія радників з питань верховенства права в Україні»; начальника Управління міжнародних зв’язків Директорату виправної служби Норвегії Кіма Екхаугена – «Роль Директорату Норвезької виправної служби в контексті міжнародного співробітництва»; начальника відділу забезпечення діяльності заступника Голови та секретаря судової палати ВССУ Тетяни Слуцької – «Роль пробації в досудовому та судовому провадженні»;  в.о. голови місії – NORLAU Віллі Гілла – «Повномаштабна Служба пробації: що це таке і навіщо вона потрібна».

Нагадаємо, представники ВССУ беруть активну участь у впровадженні та розвитку в Україні інституту пробації, що реалізується відповідно до міжнародних стандартів та сучасного світового досвіду в цій сфері. Так, у 2016-2017 рр. було проведено низку зустрічей з експертами NORLAU, під час яких було визначено основні напрями діяльності та створено спільну робочу групу, яка працює над впровадженням системи пробації, підписано угоду про партнерство між Норвезькою місією з питань верховенства права в Україні та ВССУ.

Також судді та представники апарату ВССУ в якості тренерів беруть участь у тренінгах для суддів першої та апеляційної інстанцій стосовно особливостей здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх, де низка питань пов’язана  з пробацією.

Вагомим результатом співпраці ВССУ з українсько-канадським проектом «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» стало затвердження зборами суддів ВССУ роз’яснень «Про практику здійснення судами кримінального провадження щодо неповнолітніх», де окреслено ряд рекомендаційних моментів, що стосуються застосування пробації  саме в провадженнях щодо неповнолітніх, а також методичних рекомендацій, пам’яток, які розміщено на офіційному веб-сайті в  розділі «Ювенальна юстиція».

 
 
За повідомленням прес-служби суду