Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 10,6797 га

26 жовтня 2017, 15:44

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 10,6797 га

 

Запорізька місцева прокуратура №2 звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовами в інтересах держави до Біленьківської сільської ради Запорізького району області та селянського (фермерського) господарства про визнання недійсними договорів оренди землі та повернення земельних ділянок до комунальної власності.

Встановлено, що у лютому 2016 року між Біленьківською сільською радою та фермерським господарством було укладено договори оренди щодо 4 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 10,6797 га строком на 20 років, розташованих на території сільської ради.

Нормами ЗК України, Закону України «Про оренду землі» визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в межах їх повноважень або за результатами аукціону.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності здійснюється за результатами проведення земельних торгів.

Крім того, відповідно до положень Податкового кодексу України та Закону України «Про оцінку земель», для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності обов’язково проводиться та використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Як встановлено судом, в порушення зазначених вимог законодавства, Біленьківською сільською радою рішення про передачу в оренду спірних земельних ділянок не приймалось, земельні торги та нормативна грошова оцінка не проводились.

Враховуючи викладене, договори оренди землі підлягають визнанню судом недійсними із застосуванням наслідків недійсності правочину.

В зв’язку з чим, Господарським судом Запорізької області прийняті рішення від 27.09.2017, 02.10.2017 та 04.10.2017, якими позови задоволено, договори оренди земельних ділянок визнано недійсними, селянське (фермерське) господарство зобов’язано повернути земельні ділянки загальною площею 10,6797 га на користь територіальної громади в особі Біленьківської сільської ради.

Рішення суду не оспорювались в апеляційному порядку та набрали законної сили, видано накази на їх виконання.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду