Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до державної власності будівлі складів загальною площею 3666,9 кв. м, якими користувалось приватне підприємство та стягнув заборгованість з орендної плати

26 жовтня 2017, 15:42

Господарський суд Запорізької області повернув до державної власності будівлі складів загальною площею 3666,9 кв. м, якими користувалось приватне підприємство та стягнув заборгованість з орендної плати

 

Заступник прокурора Запорізької області звернувся до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості з орендної плати, розірвання договору оренди та повернення державного нерухомого майна.

Встановлено, що у квітні 2016 року між Регіональним відділенням ФДМУ та приватним підприємством було укладено договір оренди приміщень складів загальною площею 3666,9 кв. м, які перебувають на балансі державного підприємства «Мелітопольський завод «Гідромаш».

Відповідно до умов зазначеного договору, орендар повинен сплачувати орендні платежі у співвідношенні: 70 відсотків від розміру орендної плати за кожен місяць  - до Державного бюджету, а 30 відсотків – на користь балансоутримувача ДП «Мелітопольський завод «Гідромаш».

Під час розгляду справи судом встановлено, що відповідач свої зобов’язання щодо сплати оренди не виконав, у зв’язку з чим, у останнього виникла заборгованість перед Державним бюджетом за період з січня по вересень 2017 року у розмірі майже 140 тис. грн. та заборгованість перед балансоутримувачем у розмірі близько 100 тис. грн. за період з листопада 2016 року по серпень 2017 року.

З урахуванням викладених обставин, ДП «Мелітопольський завод «Гідромаш» вступило у розгляд справи як третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, з вимогою стягнути належну підприємству заборгованість з оренди.

Порушення приватним підприємством зобов’язань щодо своєчасного внесення орендної плати є тривалим та систематичним, за наданими до справи документами становить більш ніж 3 місяці поспіль.

Вказані обставини відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умов спірного договору є підставою для стягнення заборгованості, застосування штрафних санкцій, розірвання договору оренди та зобов’язання орендаря повернути об’єкт оренди на умовах, зазначених у договорі.

З огляду на викладене, Господарським судом Запорізької області 26.09.2017 було прийнято рішення по справі №908/1576/17, яким позов  задоволено, з відповідача на користь Регіонального відділення ФДМУ стягнуто суму боргу та штрафні санкції в розмірі 158929,25 грн., договір оренди розірвано, товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язано повернути нерухоме майно державному підприємству «Мелітопольський завод «Гідромаш» та сплатити на користь балансоутримувача заборгованість з орендної плати та штрафні санкції на загальну суму 163667,84 грн.

Рішення суду набрало законної сили, видано накази на його виконання.

Джерело 

За повідомленням прес-служби суду