Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Конкурс до Верховного Суду, що відбувся в Україні, є унікальною подією як для вітчизняної системи правосуддя, так і для світової практики», – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

24 жовтня 2017, 18:38

24 жовтня 2017 року в місті Києві розпочала роботу конференція «Конкурс до нового Верховного Суду: кращий досвід, отримані уроки та перспектива». Захід проводиться Проектом USAID «Нове правосуддя» у співпраці з Вищою радою правосуддя, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», українсько-канадським Проектом «Підтримка судової реформи в Україні» та за участю Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

У конференції беруть участь представники всіх установ, які були задіяні у процесі добору суддів, представники громадських організацій, кандидати на посади суддів Верховного Суду та експерти зі США, Словаччини і Нідерландів.

Метою заходу є обговорення результатів першого в історії України відкритого процесу добору кандидатів на посади суддів нового Верховного Суду як елементу судової реформи задля підвищення рівня громадської довіри до судів та переконаності в незалежності судової влади; законодавчих і нормативних прогалин у регулюванні процедур добору та кваліфікаційного оцінювання суддів; факторів забезпечення найвищого рівня доброчесності кандидатів та об’єктивності у процесі прийняття рішень; першого досвіду участі громадських активістів у сприянні ВККСУ у встановленні відповідності кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності; ефективності самого процесу добору та кваліфікаційного оцінювання суддів у контексті зміцнення підзвітності суддів; змісту та обсягу інституційних потреб для початку функціонування нового Верховного Суду.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися керівник Проекту USAID «Нове правосуддя» Девід Майкл Вон, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк,Директор Місії USAID в Україні, Білорусі і Молдові Сюзан Фріц, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва і Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, Секретар Ради з питань судової реформи, керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, керівник Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

«Конкурс до Верховного Суду, що відбувся в Україні, є дійсно унікальною подією як для вітчизняної системи правосуддя (адже на конкурсній основі Верховний Суд в Україні формувався вперше), так і для світової практики», – зазначив Ігор Бенедисюк. Крім того, Голова ВРП висловив сподівання, що «кращі із кращих, які пройшли конкурсний відбір до Верховного Суду, покажуть, що вони є гідними високого статусу, який вони отримують, та зможуть гідно нести високу відповідальність та надзвичайно почесну місію суддів Верховного Суду суду, що має стати взірцем доброчесності, професійної етики та компетентності в нашій державі».

За словами Голови ВРП, у Раді тривають процедури розгляду матеріалів стосовно семи кандидатів до Верховного Суду, розгляд яких було відкладено. Причиною відкладення їх розгляду на прийняття рішень стала наявність незавершених дисциплінарних проваджень стосовно кандидатів-суддів, на підставі чого було прийнято рішення спочатку розглянути ці дисциплінарні провадження з метою з’ясування всіx можливих питань. Ще двом кандидатам ВРП відмовила у внесенні подання про призначення на посаду судді Верховного Суду.

Крім того, Ігор Бенедисюк зауважив, що переможці конкурсу до Верховного Суду пройшли складне випробування як у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, так і Вищій раді правосуддя. У рамках процедури розгляду Вищою радою правосуддя матеріалів стосовно кандидатів відбувалася повноцінна співбесіда, під час якої кандидат повинен був відповісти на найрізноманітніші, часто несподівані, запитання членів ВРП: уточнити інформацію щодо майнового стану, сімейних відносин, прокоментувати свої правові позиції у конкретних судових справах, висловити власне бачення шляхів вирішення проблем у судовій системі.

Під час заходу також обговорювалися питання щодо шляхів вдосконалення процесів добору та кваліфікаційного оцінювання суддів і міжнародний досвід залучення до них громадськості, законодавчі та нормативні прогалини і проблеми імплементації.

Робота конференції завершиться 25 жовтня 2017 року.

Джерело

За повідомленням ВРП