Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Тернопільської області пройшли навчання діям у надзвичайній ситуації

24 жовтня 2017, 14:50

 Як діяти у випадку пожежі чи надзвичайних подій, вчилися судді та працівники апарату апеляційного суду Тернопільської області.

Практика свідчить: вистачає 6 хвилин, аби помешкання вигоріло повністю, — наголосив, відкриваючи навчання, начальник циклу практичної підготовки НМЦ ЦЗ та БЖД у Тернопільській області Юрій Григорович: — Згідно зі статистикою, понад 80% пожеж стається у житловому секторі, при цьому 95% загиблих у вогні перебували у власних домівках”.

 

 

Отож якщо виявили пожежу, потрібно не панікувати, а діяти оперативно: оповісти всіх, хто знаходиться на поверсі, про пожежу та за номером “01” викликати рятувальників, при цьому чітко вказати диспетчеру адресу та де саме виникла пожежа (на якому поверсі, у коридорі чи кабінеті, можливі причини), охарактеризувати саму будівлю — скільки поверхів, чи є під'їзні шляхи. Категорично заборонено користуватись ліфтом.

90% загорянь можна ліквідувати в перші 3 хвилини первинними засобами гасіння — вогнегасниками”, — зазначив Юрій Григорович.

Відповідно до Правил пожежної безпеки, в апеляційному суді на кожному поверсі у загальнодоступних місцях розміщено вогнегасники та пожежні рукави, тож у випадку НП необхідно ввімкнути сигналізацію та кнопку пуску насосної станції для подачі води на кожний поверх, підкреслив заступник керівника апарату апеляційного суду Роман Ваврик. Не гаючи часу, необхідно евакуювати людей, а вже потім — матеріальних цінностей.

 

 

Після цього заступник начальника циклу практичної підготовки НМЦ ЦЗ та БЖД у Тернопільській області Василь Андрунько перейшов до практичної частини лекції та продемонстрував, як працюють вогнегасники різного типу.

 

Універсальним є порошковий вогнегасник, яким можна тушити вогонь на будь-яких предметах і навіть комп'ютері чи електроприладах, але спочатку потрібно їх вимкнути з розетки. Хоча для гасіння електроприладів ефективніше використовувати вуглекислотні вогнегасники, при горінні паливно-мастильних матеріалів — водопінні, а щоб погасити локальну пожежу, наприклад, у кімнаті, найкраще скористатись аерозольним вогнегасником, оскільки він невеликий”, — зазначив Василь Євгенович.

На завершення судді та працівники апарату взяли в руки вогнегасники та за допомогою рятувальників вчились гасити полум'я.

 Джерело

Прес-служба апеляційного суду Тернопільської області