Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безпідставний вихід за межі доводів апеляційної скарги є порушенням принципів диспозитивності та змагальності процесу,- ухвала ВССУ

02 жовтня 2017, 11:11

Згідно з ч. 1 ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Колегія суддів ВССУ зазначає, апеляційний суд у порушення вищевказаних положень закону та вимог ст. ст. 296, 303 ЦПК України, скасовуючи рішення районного суду в частині вирішення позову про стягнення кредитної заборгованості з поручителя, посилаючись на положення ч. 4 ст. 559 ЦК України, вийшов за межі апеляційної скарги, оскільки поручитель з окремою апеляційною скаргою не звертався, не наділяв позичальника повноваженнями на представництва своїх інтересів, та вимоги про припинення договору поруки ними не заявлялися. 

При цьому у ч. 3 ст. 303 ЦПК України передбачено, що апеляційний суд не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов’язковою підставою для скасування рішення. А ч. 4 цієї статті стосується справ окремого провадження.

Водночас апеляційний суд на зазначену норму процесуального права не посилався, а виходив лише зі змісту ч. 1 ст. 303 ЦПК України (межі скарги), й не зазначив підстав, мотивів і висновків виходу за межі доводів апеляційної скарги іншого учасника справи.

Крім того, можна вийти за межі доводів апеляційної скарги при наявності такої скарги і підстав для цього, а поручитель апеляційної скарги взагалі не подавав.

Також колегія суддів ВССУ звертає увагу на те, що зі змісту апеляційної скарги позичальника вбачається, що заявник оскаржував рішення суду лише в частині вимог до нього.

Отже, безпідставний вихід за межі доводів апеляційної скарги є порушенням принципів диспозитивності і змагальності процесу (ст. ст. 10, 11 ЦПК України).

Із повним текстом ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у цій справі (№ 6-8959 св 17) можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Джерело

За повідомленням прес-служби ВССУ