Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 6,1205 га, розташовану на території Запорізької області

08 вересня 2017, 11:00

Запорізька місцева прокуратура №2 звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави до Наталівської сільської ради Запорізького району області та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсним договору оренди землі та повернення земельної ділянки до комунальної власності.

Встановлено, що у грудні 2016 року між Наталівською сільською радою та приватним підприємством було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 6,1205 га строком на 10 років, розташованої на території сільської ради.

Нормами ЗК України, Закону України «Про оренду землі» визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в межах їх повноважень або за результатами аукціону.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності здійснюється за результатами проведення земельних торгів.

Крім того, відповідно до положень Податкового кодексу України та Закону України «Про оцінку земель», для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності обов’язково проводиться та використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Як встановлено судом, в порушення зазначених вимог законодавства, Наталівською сільською радою рішення про передачу в оренду спірної земельної ділянки не приймалось, земельні торги та нормативна грошова оцінка не проводились.

Враховуючи викладене, договір оренди землі підлягає визнанню судом недійсним із застосуванням наслідків недійсності правочину.

При цьому, протягом розгляду справи судом, товариство з обмеженою відповідальністю, яке використовувало земельну ділянку, в добровільному порядку повернуло її за актом прийому-передачі на користь Наталівської сільської ради.

В зв’язку з чим, Господарським судом Запорізької області 15.08.2017 було прийнято рішення по справі №908/1238/17, яким позов задоволено частково, договір оренди земельної ділянки визнано недійсним, провадження в частині повернення земельної ділянки припинено.

Рішення суду не оспорювалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.

Джерело 

За повідомленням прес-служби суду