Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу Генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів

06 вересня 2017, 15:35

Вища рада правосуддя під час засідання 5 вересня 2017 року розглянула повідомлення судді господарського суду Закарпатської області Васьковського Олега Вікторовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, яке надійшло до ВРП 6 квітня 2017 року.

Доповідач із зазначеного питання – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що у повідомленні суддя Васьковський О.В. стверджує про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку працівників Генеральної прокуратури України, якими надіслано на адресу господарського суду Закарпатської області повістку про виклик судді Васьковського О.В. до старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України другого слідчого відділу Головного управління Генеральної прокуратури України для участі у допиті як свідка у кримінальному провадженні на 23 березня 2017 року.

На думку судді Васьковського О.В., такі дії працівників Генеральної прокуратури України мають ознаки втручання у здійснення правосуддя, оскільки вказане кримінальне провадження внесене до ЄРДР за фактом розтрати майна ТОВ «Закарпатполіметали» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України, а надання пояснень стосується розгляду справи № 16/89 про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали», яка перебуває у провадженні судді та розгляд якої не завершено.

У поясненнях, наданих під час проведення перевірки, суддя зазначив, що із численних запитів щодо отримання інформації та копій документів у справі № 16/89, які надходили до господарського суду Закарпатської області, вбачається, що Генеральна прокуратура України посилалась на досудове розслідування у кримінальному провадженні № 1201470000000103 за фактом заволодіння державним майном в особливо великих розмірах при проведенні процедури банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали» Захарченком В.Ю., Громчаковим О.В., Бредихіним В.Є. та іншими особами за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України.

На запит члена Вищої ради правосуддя від 21 червня 2017 року суддя Васьковський О.В. уточнив, що його було допитано як свідка у кримінальному провадженні № 1201470000000103 слідчими Генеральної прокуратури України у 2014 та 2016 роках.

Суддя Васьковський О.В. у поясненнях також зазначив, що запитання, поставлені під час вказаних допитів, стосувалися розгляду справи № 16/89, що перебуває у його провадженні, прийнятих у ній рішень та наявності впливу на нього з боку керівництва суду чи інших осіб, що є неприпустимим з огляду на положення статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

З наданих суддею Васьковським О.В. пояснень вбачається, що характер запитань, поставлених йому під час допитів, та системність викликів його на допити як свідка може свідчити про втручання у діяльність судді Васьковського О.В. щодо здійснення ним правосуддя органу досудового розслідування у конкретній справі.

Враховуючи наведене, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» за повідомленням судді господарського суду Закарпатської області Васьковського О.В.

За результатами розгляду повідомлення Вища рада правосуддя вирішила звернути увагу Генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів відповідно до статей 126, 129 Конституції України та статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Джерело 

Прес-центр судової влади України