Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційне право кожної людини на судовий захист не може бути обмежено в умовах воєнного стану

01 листопада 2023, 08:30

На цьому наголосив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні».

«Війна поставила перед судовою системою виклики, що потребують негайного, дієвого і професійного реагування», – зауважив голова КАС ВС та розповів, як змінився розгляд справ в умовах воєнного стану.

Суди на окупованих рф територіях стикнулися з багатьма проблемами, серед яких: відновлення втрачених судових проваджень, розширення категорій справ у формі письмового провадження, пошкодження та руйнування приміщень судів, загроза безпеці суддів і працівників апаратів судів. Крім того, є труднощі з викликом осіб до суду, особливо якщо вони перебувають на окупованій території. З огляду на питання безпеки було змінено територіальну підсудність справ судів, які опинилися на окупованій території чи перебувають у зоні ведення бойових дій, задля забезпечення здійснення правосуддя.

В межах науково-практичної конференції Михайло Смокович поінформував слухачів про позитивні результати впровадження електронного судочинства в Україні та цифровізації судового процесу. Зокрема, він нагадав, що 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами». Відповідно до цього Закону всі юридичні особи зобов’язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС. Водночас законодавець передбачив і обставини, за яких деякі суб’єкти не можуть мати електронний кабінет у системі.

Окрему увагу голова КАС ВС приділив обговоренню питання щодо поновлення та продовження процесуальних строків. Він наголосив на тому, що для суб’єктів владних повноважень факт введення воєнного стану в Україні не може слугувати безумовною та достатньою підставою для визнання пропуску процесуального строку з поважних причин.

Також Михайло Смокович розповів, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну КАС ВС ухвалив низку важливих правових позицій. Серед них – позиції щодо можливості дострокового призначення пенсії за віком особі зі статусом учасника бойових дій, яка не є військовослужбовцем; щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; щодо надання статусу особи, на яку поширюється статус ветерана війни, та щодо гарантій соціального захисту члена сім’ї померлої особи з інвалідністю, яка настала внаслідок війни, тощо.

Голова КАС ВС акцентував, що зараз пріоритет у розгляді надається справам, пов’язаним із забезпеченням державою соціального захисту захисників і захисниць України у війні проти країни-агресора, а також родинам загиблих ветеранів воєнних дій та ін.

Доповідач також повідомив, що 15 грудня 2023 року набуде чинності Закон України «Про адміністративну процедуру», який регулює відносини органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб’єктів, які відповідно до закону уповноважені здійснювати функції публічної адміністрації, з фізичними та юридичними особами щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у дусі визначеної Конституцією України демократичної та правової держави та з метою забезпечення права і закону, а також зобов’язання держави забезпечувати і захищати права, свободи чи законні інтереси людини і громадянина. Закон відповідає всім положенням Хартії Європейського Союзу про основні права, принципам адміністративної процедури, в тому числі й висновкам ЄСПЛ щодо процедури принципу належного урядування.

«Це вагомий крок як для адміністративної юстиції, так і для захисту прав та свобод в адміністративному судочинстві», – переконаний Михайло Смокович.

Верховний Суд