Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика: Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову

24 жовтня 2023, 15:11

Батько платитиме аліменти на утримання двох неповнолітніх дітей у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку, починаючи з 9 січня 2023 року й до повноліття старшої – таке рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду залишив без змін Хмельницький апеляційний суд.

Звертаючись до суду з позовом про стягнення аліментів, жителька Кам’янець-Подільського району пояснила, що перебуває з чоловіком у зареєстрованому шлюбі, у якому в них народилося двоє дітей. Проте батько ухиляється від їх утримання, хоча офіційно працевлаштований та може надавати матеріальну допомогу, тоді як її грошей не вистачає.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги жінки.

Батько дітей подав апеляційну скаргу: просив скасувати судове рішення в частині стягнення з нього аліментів за період з 9 січня по 31 травня 2023 року. Аргументував тим, що право на стягнення аліментів виникає з часу, з якого діти проживають окремо від батька. Дружина з дітьми переїхала від нього 31 травня. До цього часу вони спільно мешкали в одній квартирі однією сім’єю й жінка не надала доказів, що тоді діти перебували виключно на її утриманні.

На думку апеляційного суду, суд першої інстанції законно задовольнив вимоги позивачки: обґрунтовано врахував, що відповідач працездатного віку, має регулярний дохід й наразі діти проживають з матір`ю.

«Стягуючи аліменти з 9 січня 2023 року, суд першої інстанції керувався приписами частини 1 статті 191 СК України, за якою аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову. Звернення позивачки з даним позовом було саме 9 січня 2023 року», – зазначив апеляційний суд та відхилив апеляційну скаргу.

З постановою апеляційного суду в справі № 676/202/23 можна ознайомитися у ЄДРСР.

Хмельницький апеляційний суд