Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Федеральний суддя США Центрального округу штату Каліфорнія Девід Ормон Картер: «Сотні американських суддів розуміють, що Україна сьогодні на передовій справедливості»

06 жовтня 2023, 14:35

Судді зі штату Каліфорнія і члени Вищої ради правосуддя обговорили питання незалежності судової влади, функціонування судів в умовах збройного конфлікту, обмінялися досвідом щодо розгляду дисциплінарних скарг стосовно суддів, ефективності впровадження інформаційних систем у процес судочинства. Зустріч відбулася 5 жовтня 2023 року в межах візиту іноземної делегації, організованого групою суддів, які впродовж декількох останніх років здійснюють ознайомчі візити до різних країн.

Заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов подякував за підтримку у складних умовах війни, зазначив, що Україні було б украй важко захищатися без допомоги всього західного світу.

Він ознайомив гостей із завданнями і функціями Вищої ради правосуддя, зокрема зазначив, що Рада майже два роки не здійснює дисциплінарну функцію, але наразі прийнято закон, який дасть змогу відновити розгляд скарг стосовно суддів, яких вже надійшло близько 12 тисяч.

Поінформував також, що дефіцит суддів по всій Україні – понад дві тисячі. Крім того, через збройну агресію росії 114 судових установ повністю зруйновані або розграбовані.

«Дуже складна ситуація в судовій системі була викликана внутрішніми проблемами, але до них додалися ще й зовнішні, пов’язані з війною в Україні. Однак ми не залишаємо вирішення проблем на післявоєнний період. Зокрема, продовжуємо впровадження в судову систему інформаційних цифрових технологій, а саме ЄСІТС, яка дає можливість в дистанційному режимі здійснювати судочинство, обмінюватися судовими документами, вирішувати багато судових справ, які раніше вирішувалися лише безпосередньо в суді», – розповів Дмитро Лук’янов.

Член ВРП Олександр Сасевич зазначив, що відбір членів ВРП відбувався на дуже жорстких умовах, і нині Рада працює під пильною увагою громадськості. Усі засідання транслюються на офіційному YouTube-каналі ВРП, новини про ухвалені рішення оперативно висвітлюються на офіційному сайті та в соціальних мережах.

Член ВРП Роман Маселко наголосив, що допомога міжнародних експертів враховує особливості українських реалій, наскільки це можливо. Зазвичай проводяться попередні консультації як із громадським сектором, так і з органами державної влади.

Федеральний суддя США Центрального округу штату Каліфорнія Девід Ормон Картер зазначив: «Сотні американських суддів вболівають за долю України. Ми розуміємо, що ви сьогодні на передовій справедливості. Ми хочемо якнайбільше дізнатися про вашу судову систему, щоб допомогти створити справедливу, чесну і безсторонню систему правосуддя».

Гості поділились досвідом розгляду дисциплінарних справ щодо суддів у США, який здійснюється конфіденційно, розповіли про механізми протидії затягуванню процесу та дотримання правил поведінки сторонами, зокрема адвокатами.

Візит суддів із Каліфорнії відбувся в межах підтримки України Сполученими Штатами Америки в умовах війни. Дорадча підтримка також сприятиме якісному розслідуванню воєнних злочинів, забезпеченню відповідності судових процедур міжнародному праву, а також справедливості.

Візит сприятиме розповсюдженню правдивої інформації про наслідки збройної агресії рф проти України в експертному та юридичному середовищі США.

У зустрічі взяли участь члени ВРП Дмитро Лук’янов, Олена Ковбій, Роман Маселко, Олексій Мельник, Олександр Сасевич, Алла Котелевець, Тетяна Бондаренко, Олег Кандзюба, Юлія Бокова.

До складу делегації увійшли суддя Вищого суду округу Сан-Франциско (у відставці) Гарольд Кан, Федеральний суддя США Центрального округу штату Каліфорнія Девід Ормон Картер, Головуючий суддя Апеляційного суду Каліфорнії Першого апеляційного району третього відділу Елісон Тучер, суддя Вищого суду Сан-Луіс-Обіспо Кетерін Свайсен, суддя Вищого суду Лос-Анджелеса Лаура Лесеке, суддя Вищого суду Лос-Анджелеса Майкл Вісенсія, суддя Вищого суду Лос-Анджелеса Майкл Лінфілд, суддя Вищого суду Лос-Анджелеса Маргеріт Доунінг, суддя Вищого суду округу Сан-Матео Майкл Вендлер, суддя Вищого суду Лос-Анджелеса Роберт Гаррісон.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя