Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика: Апеляційний суд залишив без зміни постанову суду першої інстанції щодо адміністративного арешту відносно чоловіка, який тричі притягувався за домашнє насильство

20 вересня 2023, 10:11

19 вересня 2023 року Закарпатський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу особи, яку визнано винуватою у вчиненні адміністративного правопорушення, на постанову судді Міжгірського районного суду Закарпатської області від 21 червня 2023 року.

Суд першої інстанції визнав чоловіка винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування») та наклав на нього адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту на 10 діб.

Уродженець Хустського району Закарпатської області, окрім цього випадку, вже двічі притягувався до адміністративної відповідальності: у грудні 2022 року за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП, з накладенням стягнення у вигляді штрафу 340 грн; у травні 2023 року за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП – стягнення у виді громадських робіт на строк 50 годин (постанова суду невиконана).

У скарзі чоловік просить поновити строк на оскарження постанови, оскільки не брав участі у розгляді справи та зі змістом постанови ознайомився лише у липні 2023 року. Зазначає, що викладені у протоколі обставини не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки між подружжям виникла сварка на побутовому рівні.

Заслухавши пояснення чоловіка та його захисниці, перевіривши матеріали про адміністративне правопорушення, дослідивши зібрані в справі докази, апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу особи залишити без задоволення, постанову судді Міжгірського районного суду Закарпатської області від 21 червня 2023 року – без зміни.