Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працюючи над створенням спеціального міжнародного трибуналу, ми діємо на захист прав та інтересів усього цивілізованого світу – Станіслав Кравченко

22 серпня 2023, 10:36

Сьогодні важливою місією судової системи України є покарання винних у воєнних злочинах. За статистичними даними Офісу Генерального прокурора, станом на 21 серпня 2023 року зареєстровано вже понад 100 тис. кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів. Вочевидь, 99,9 % з них розглядатимуть саме національні суди. Судова система готувалася до цього від початку повномасштабного вторгнення, але для того щоб справедливість запанувала в повному обсязі, Україні необхідна допомога світової спільноти.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час міжнародної конференції «Special tribunal for the crime of aggression against Ukraine. Justice to be served», присвяченої питанням створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. 

Очільник ВС повідомив, що за першу половину 2023 року динаміка надходжень справ до судів і їх розгляду вийшла майже на довоєнний рівень. Це свідчить про те, що наше суспільство, незважаючи на умови воєнного стану, прагне жити у правовій системі. Навіть попри триваючу російську агресію наші громадяни звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів, не вдаються до вирішення спорів в інший спосіб, як чинить країна-агресор, а дотримуються правового порядку.

Станіслав Кравченко зауважив, що з першого дня повномасштабного вторгнення і до цього часу рф продовжує вчиняти найтяжчі форми агресії на всій території нашої країни. Підірвавши Каховську ГЕС, росія вчинила злочин екоциду. Також країна-агресор вдається до ядерного шантажу, погрожуючи терористичним актом на Запорізькій АЕС. Це, без сумніву, впливає на долю всього світу. І якщо цьому не буде надана належна оцінка з точки зору міжнародного права, то ефективність наявних правових систем і міжнародних інституцій видаватиметься сумнівною.

 

Тому, на переконання Голови ВС, працюючи над створенням спеціального міжнародного трибуналу, Україна та її партнери насамперед діють на захист прав та інтересів усього цивілізованого світу.

Також Станіслав Кравченко акцентував, що в разі розгляду кримінальних проваджень щодо вищого політичного керівництва рф національними судами особи, які ухвалювали рішення про розв’язання агресивної війни, будуть недосяжними для правосуддя як у процесі розгляду справи, так і для виконання судового рішення.

Притягнення країни-агресора до відповідальності має на меті не тільки покарання, а і створення прецеденту, який, за словами Голови ВС, повинен  стати запорукою того, що в майбутньому випадки розв’язання агресивної війни не повторяться знову.

Підсумовуючи виступ, Станіслав Кравченко підтримав створення спеціального трибуналу саме на міжнародному рівні із залученням світового співтовариства, оскільки гібридний або комбінований формат трибуналу з огляду на практичну площину його втілення є складним процесом для нашої країни. Також Голова ВС висловив вдячність координаційній групі, до  якої ввійшли представники 38 держав та яка вже активно напрацьовує модель формування трибуналу.

Захід організовано громадськими організаціями «Трибунал» (Україна) і «Justice and Accountability for Ukraine» (Велика Британія).

Верховний Суд