Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання-звернення голови Ради суддів України з Днем працівників суду

12 грудня 2014, 18:06

Шановні колеги-судді та працівники судів!

Від імені членів Ради суддів України та від себе особисто щиро вітаю Вас із професійним святом — Днем працівників суду!

Це свято об’єднує працівників усіх судових установ, хто своєю самовідданою працею виконує обов’язки в ім’я законності та справедливості.

Саме від щоденної та самовідданої праці працівників судової гілки влади великою мірою залежить збереження в суспільстві стабільності, миру, злагоди та спокою.

У такі нелегкі для України часи судова влада, як і вся влада у державі, має здійснити заходи для повернення віри людей у справедливість, адже від віри у справедливість, від реальної можливості її отримати та захистити людину залежить довіра до судової влади загалом та суду зокрема.

Разом з тим, справедливості не можна досягти лише вимогою до суддів бути справедливими. На принципах справедливості має бути побудована вся державна влада в Україні: справедливими мають бути закони, процедури, чиновники тощо.

Однак, саме на суддів та працівників судів покладається відповідальність щодо демонстрації дотримання принципів справедливості, правосуддя.

Почесна й нелегка місія служіння правосуддю вимагає від нас — суддів та працівників судових органів — високого рівня відповідальності, мудрості, досвіду, сумлінного виконання своїх обов’язків та виняткових особистих якостей: честі, гідності, відданості, а крім того любові до людей.

Ми маємо розуміти, що суспільство очікує не тільки щоб рішення суду відповідали закону, а й щоб вони були справедливими, ухваленими за зрозумілою процедурою, у найкоротші строки. Сьогодні важливо аби судові процедури, робота суддів та працівників суду були такими, щоб людина при розгляді її справи в суді почувалась гідно, навіть якщо рішення суду ухвалено не на її користь.

Водночас, суд не може бути справедливим, якщо він не є незалежним. І ми маємо пам'ятати, що прагнення до незалежного суду є прагненням не тільки суддів, а й усього українського суспільства. А тому ми-судді маємо бути мужніми, щоб бути незалежними, та мудрими, аби бути справедливими.

Упевнена, що у процесі наближення системи судочинства до світових та європейських стандартів, який пов'язаний із її реформуванням, суддівський корпус буде вірним складеній присязі, гарантом забезпечення засад верховенства права.

Вірю, що високий професіоналізм, вірність ідеалам Правди і Справедливості, мудрість та відповідальність за долю кожної людини завжди будуть незаперечними заповідями нашої роботи.

Тож нехай виваженість у прийнятті рішень, а також людяність і толерантність, будуть винагороджені повагою і довірою громадян, впевненістю у надійному і справедливому захисті їх конституційних прав і свобод, а кожен наступний день повниться плідним змістом і наближає нас до спільної мети — утвердження верховенства права та справедливості в нашій державі через незалежний і справедливий суд.

Щиро зичу Вам здоров’я, добробуту, щастя й удачі, життєвої наснаги та нових здобутків у професійній діяльності в ім’я процвітання нашої України.

Зі святом Вас!

 

З повагою

Голова Ради суддів України                                        Валентина Сімоненко