Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про виклики, які стоять перед судовою владою на десятому місяці повномасштабної війни, говорили під час ХІ Щорічного судового форуму, присвяченого воєнній трансформації правосуддя

07 грудня 2022, 17:35

Вирішення питання щодо організації роботи судів в умовах відсутності електроенергії залежить від кількох чинників, насамперед – від фінансування судової влади та внесення змін до процесуальних кодексів, які б дозволили спростити процедуру технічної фіксації судових засідань.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час спеціального інтерв’ю в рамках ХІ Щорічного судового форуму Асоціації правників України, який цьогоріч присвячений питанню щодо воєнної трансформації правосуддя.

Очільник ВС повідомив, що видатки держбюджету на органи державної влади наступного року будуть скорочені на 10 %. Ситуація, в якій опиниться судова система, ускладнюється значною кількістю пошкоджених, зруйнованих і розграбованих окупаційною армією приміщень судів.

Так, за даними Державної судової адміністрації України, орієнтовна сума збитків становить приблизно 1 млрд грн. Однак точно оцінити реальні збитки, завдані судам, що розташовані в зоні активних бойових дій, на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях і в нещодавно деокупованих населених пунктах, так само як і передбачити потенційні збитки, яких можуть зазнати суди надалі, зараз неможливо.

Також Голова ВС поінформував, що на сьогодні суттєвого зрушення в питанні впровадження дистанційного правосуддя немає, однак робота над цим триває.  

«Можливість здійснення правосуддя в дистанційному режимі необхідна не тільки у зв’язку з пандемією та війною, а й з огляду на важливість позитивного розвитку судової системи. До того ж це значно покращить ситуацію з доступом до правосуддя для учасників процесу», – переконаний Всеволод Князєв.

Крім того, пріоритетним завданням судової системи залишається й відновлення роботи органів суддівського врядування – Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, відсутність яких перешкоджає нормальному функціонуванню судової влади.

«Зараз ми маємо зосередитися на цьому, а після обрання повноважного складу цих органів – вирішувати питання щодо запровадження електронного суду і дистанційного правосуддя, створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. При цьому варто подумати навіть над більшою концепцією: поширити юрисдикцію цього суду на спори щодо інвестицій. Адже підвищення рівня захисту інвестицій та довіра з боку інвесторів – це вклад в економіку держави, який набуде вагомого значення, особливо після нашої перемоги і закінчення війни, коли нам потрібно буде відбудовувати країну», – зауважив Голова ВС.

Разом із тим, на думку Всеволода Князєва, ідея створення військових судів складна й безперспективна, адже її втілення триватиме більше року і потребуватиме значних коштів. Натомість запровадження спеціалізації суддів є прогресивним процесом, що має багато переваг. При цьому слід приділити окрему увагу навчанню суддів, що розглядають кримінальні провадження, пов’язані з війною.

«На сьогодні судді місцевих та апеляційних судів справляються з розглядом кримінальних проваджень щодо воєнних і військових злочинів. Половина справ, що надійшли до судів першої інстанції, уже розглянуті по суті, і здебільшого вироки не оскаржуються. Це означає, що ухвалені рішення є законними й справедливими на думку всіх учасників процесу», – зазначив очільник ВС.

Всеволод Князєв також додав, що Верховний Суд підтримує ініціативу створення органів військової юстиції, адже в цьому існує нагальна необхідність і цей процес є значно простішим, аніж створення системи військових судів.

Верховний Суд