Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретаріат ВРП вживає вичерпних заходів для здійснення оперативної перевірки кандидатів на посаду членів Ради

07 липня 2022, 19:38

Секретаріат Вищої ради правосуддя регулярно та послідовно надає Етичній раді та Раді суддів України висновки про відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя та його документів вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя» стосовно кандидатів на посаду члена Ради, які обиратимуться XIX позачерговим з’їздом суддів України.

Прагнучи забезпечити максимально швидке проходження процедур, секретаріат ВРП ще в листопаді-грудні 2021 року передав Етичній раді матеріали щодо 14 кандидатів, які подавали документи після першого оголошення про проведення з’їзду суддів разом з висновками про результати спеціальної перевірки, а також копії висновків про відповідність кандидата на посаду члена ВРП та його документів вимогам, встановленим Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Окрім того, слід зауважити, після визначення Радою суддів України 12 травня 2022 року нової дати проведення з’їзду, секретаріат Вищої ради правосуддя, не очікуючи завершення прийому документів, по мірі їх надходження від кандидатів, чотири рази надавав Етичній раді копії матеріалів (обсягом 2 240 аркушів). Після завершення секретаріатом ВРП прийому документів, відбулася п’ята передача – були надані матеріали кандидатів, які подались в останні дні (обсяг 1 039 аркушів).

Стосовно надання висновків про результати спеціальної перевірки щодо кандидатів роз’яснюємо наступне.

Відповідно до частини сьомої статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» секретаріат Вищої ради правосуддя забезпечує проведення спеціальної перевірки стосовно кандидатів на посади членів Ради. Водночас Законом України «Про правовий режим воєнного стану» під час дії воєнного стану проведення спеціальної перевірки призупинено.

Враховуючи важливість відновлення роботи Вищої ради правосуддя та маючи на меті забезпечити формування органу з осіб з бездоганною репутацією, секретаріат ВРП звернувся до державних органів, що задіяні в процесі спеціальної перевірки, з проханням здійснити перевірку. Частина з них з розумінням поставилась до прохання секретаріату та надала відповіді на запити. Разом з тим Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відмовила у проведенні перевірки.

У зв’язку з цим складання секретаріатом Вищої ради правосуддя довідок про результати спеціальної перевірки, а відповідно і висновків про результати спеціальної перевірки, стосовно кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя не можливе.

Водночас з метою сприяння оперативному, якісному та всебічному виконанню Етичною радою своїх повноважень, секретаріат Вищої ради правосуддя надіслав всі наявні копії відповідей державних органів, отриманих в процесі проведення спеціальної перевірки кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя.

У разі надходження додаткових відповідей уповноважених органів в межах проведення спеціальної перевірки кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя, копії відповідей будуть надіслані додатково.

Вища рада правосуддя