Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до РСУ з метою вирішення питання закріплення за суддями додаткових помічників

14 грудня 2021, 14:41

Вища рада правосуддя звернулася до Ради суддів України щодо сприяння у збереженні  кадрового потенціалу працівників апарату судів. З метою унеможливлення звільнення високопрофесійних помічників суддів ВРП просить розглянути можливість передання на вирішення зборів суддів питання щодо закріплення за суддею, який має надмірне навантаження, більше ніж одного додаткового помічника.

Підставою для звернення став лист голови Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, у якому повідомлено, що з 1 грудня 2021 року в цьому суді здійснюють судочинство два судді. Унаслідок цього навантаження одного судді становить близько 3000 справ на рік, що в 4 рази перевищує нормативне. З огляду на це голова суду наголосила на потребі закріплення за суддями цього суду додаткових помічників.

Вища рада правосуддя вважає, що питання збереження кадрового потенціалу має вирішуватися системно, адже коли 30 % вакантних посад суддів будуть заповнені і продовжать здійснювати правосуддя судді, строк повноважень яких закінчився, виникне гостра потреба у висококваліфікованих працівниках. Тому вкрай важливо зберегти ці кадри в судах.

Положенням про помічника судді визнач­ено, що в разі тривалої відсутності судді або звільнення судді із займаної посади, помічника судді може бути переведено на іншу посаду працівника апарату суду, яка не належить до посад державної служби. На нього може покладатися виконання повноважень додаткового помічника іншого судді, у якого найбільше судове навантаження.

Вища рада правосуддя зазначила, що збори суддів, з-поміж іншого, обговорюють питання щодо внутрішньої діяльності суду чи роботи конкретних суддів або працівників апарату суду та приймають із цих питань рішення, що є обов’язковими для суддів та працівників цього суду. Таким чином, з огляду на повноваження зборів суддів питання закріплення додаткових помічників за суддями, які мають надмірне навантаження, може бути предметом розгляду на зборах суддів відповідного суду.

Рада звернула увагу, що у Висновку № 22 Консультативної ради європейських суддів від 7 листопада 2019 року йдеться, що підтримка здійснення правосуддя в інтересах суспільства має бути основним обґрунтуванням потреби у використанні помічників суддів. Компетентні помічники суддів здатні надавати суттєву допомогу суддям, підвищуючи тим самим якість судових рішень. Особливо корисною може виявитися робота помічників суддів, що мають спеціальні юридичні знання.

Вища рада правосуддя