Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Іван Міщенко розповів про співвідношення принципів законності та змагальності у судочинстві

27 листопада 2020, 15:24

Під час IX Щорічного судового форуму суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Іван Міщенко виступив із презентацією «Суд знає закони» та змагальність сторін: баланс та взаємодія».

«Принцип «суд знає закони» чи «суд знає право»  –  це дуже давній принцип,  який виник одночасно з тим, як виникло поняття «судочинство», та є своєрідним «наріжним каменем» роботи суду в будь-якій державі. Як бачимо, теоретичне розуміння збігається з практичним, і суди втілюють цей принцип у своїй щоденній роботі, вирішуючи спори. Суть принципу полягає в тому, що якщо позивач неправильно обрав ту чи іншу норму права, то робота суду – обрати норму правильно і відповідно до неї вирішити спір. Правова кваліфікація в такому випадку – це відповідальність суду. На противагу цьому, принцип змагальності змінюється та розвивається. Радянський принцип інквізиційного судочинства, метою якого було встановлення об’єктивної істини у спорі, поступився принципу змагальності, при втіленні якого суд займає позицію об’єктивного та неупередженого арбітра, не збирає докази, а лише оцінює ті, що надані сторонами», – підкреслив суддя КГС ВС.

Водночас, за словами Івана Міщенка, залишається дискусійним питання про співвідношення господарського та цивільного судочинства в контексті застосування вказаних принципів та меж, у яких суд може їх застосовувати, а також у контексті застосування нових процесуальних «фільтрів».

У своєму виступі суддя КГС ВС також зосередився на цікавих позиціях КЦС, КГС та Великої Палати ВС, у яких суд з огляду саме на принцип змагальності, вирішував той чи інший спір та аналізував цей принцип щодо конкретних обставин справи.

Ознайомитися із презентацією Івана Міщенка можна за посиланням.

Верховний Суд України