Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Чернігівської області залишив без руху заяву про визнання неплатоспроможною фізичної особи

03 лютого 2020, 11:58

До Господарського суду Чернігівської області надійшла заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства.

До заяви про відкриття провадження про неплатоспроможність фізичної особи мають бути надані докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень (п.12 ч.3 ст.116 Кодексу України з процедур банкрутства).

Авансування винагороди керуючому реструктуризацією є обов’язковою умовою. Кодекс України з процедур банкрутства не  передбачає права боржника бути звільненим від авансування винагороди арбітражному керуючому на етапі подання заяви.

Судом не прийняті і посилання боржника на норми Кодексу України з процедур банкрутства, які встановлюють право кредиторів встановлювати винагороду арбітражному керуючому, як обґрунтування можливості звільнення боржника від авансування винагороди арбітражного керуючого шляхом перекладання такого обов’язку на кредиторів на етапі прийняття заяви до розгляду.

Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подається боржником за наявності підстав, передбачених цим Кодексом, до якої додаються довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником (ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства).

Із змісту заяви вбачається, що остання підписана представником за довіреністю.

За вимогами пункту 3 статті 131-2 Конституції України, яка набрала чинності з 30.09.2016 відповідно до Закону України “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 пункту 161 розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

До матеріалів заяви документів підтверджуючих наявність у представника боржника свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю не додано.

Суд звернув увагу заявника, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника) (ст. 42 Господарського процесуального кодексу України).

Нормами Господарського процесуального кодексу України не передбачено інших способів засвідчення копій паперових документів, окрім особистого (власноручного) проставляння підпису заявника або уповноваженої особи, а подання позовних заяв, клопотань та копій інших документів з використанням факсимільного відтворення підпису особи, який фактично є штампом із зображенням певного підпису фізичної особи, не відповідає вимогам абзацу 2 частини 8 статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою від 31.01.2020 у справі № 927/58/20 суд  залишив заяву боржника  про відкриття справи щодо неплатоспроможності фізичної особи без руху з наданням заявнику часу для усунення встановлених судом недоліків шляхом подання до суду: доказів наявності у представника заявника свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю та підтверджуючі документи уповноважуючи, як адвоката, представляти інтереси заявника у Господарському суді Чернігівської області; доказів внесення на депозитний рахунок Господарського суду Чернігівської області 31530,00 грн авансування боржником винагороди арбітражному керуючому  та копій доданих до заяви документів, завірених належним чином.   

Ухвалу суду у справі № 927/58/20 від 31.01.2020 можна переглянути у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

За повідомленням прес-служби суду