Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Наше завдання – сталість дисциплінарної практики», – Володимир Говоруха

16 вересня 2019, 18:20

16 вересня 2019 року у Вищій раді правосуддя відбулося експертне обговорення результатів моніторингу рішень Ради та її Дисциплінарних палат, ухвалених у 2018 та 2019 роках, у контексті стандартів та рекомендацій Ради Європи.

Захід організовано в рамках грантової угоди між Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України» і Проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини.

Експертний моніторинг дисциплінарної практики, що проводиться громадськими організаціями за участю членів Ради, має на меті сприяти сталості та єдності дисциплінарної практики, виявленню та вчасному реагуванню на проблемні питання у законодавстві та правозастосуванні, визначенню шляхів вирішення труднощів у розгляді   певних категорій дисциплінарних справ тощо.

Участь у заході від ВРП взяли Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, член ВРП, Секретар Другої Дисциплінарної палати Микола Худик, член ВРП, Секретар Першої Дисциплінарної палати Віктор Шапран, члени ВРП Лариса Швецова, Олег Прудивус, Віктор Грищук, Наталія Краснощокова, представники секретаріату ВРП.

Від Асоціації правників України участь в обговоренні взяли виконавчий директор ВГО «Асоціація правників України» Олександра Єгерт, координатор законопроектної роботи Ольга Лопушанська, експерти Ярина Удала, Юрій Дмитренко, від Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» – Марта Басистюк, Ірина Пініщук.

Під час дискусії відзначено, що в Україні  відбулося суттєве покращення правового та інституціонального забезпечення дисциплінарної відповідальності суддів порівняно із ситуацією на момент ухвалення рішення «Олександр Волков проти України». Зокрема, встановлено чіткий перелік видів дисциплінарної відповідальності, розгалужену шкалу заходів відповідальності, на законодавчому рівні визначено принцип пропорційності під час накладення санкцій на суддів, гарантовано в законодавстві і на практиці право судді на захист тощо.

Окрему увагу було приділено високому рівню відкритості і прозорості діяльності ВРП в частині розгляду дисциплінарних справ, досягнутому Радою в останні роки, та рекомендовано зберегти встановлений рівень відкритості.

Учасники експертного обговорення обмінялися  думками щодо можливості формалізувати на підставі практики ВРП підходи до тлумачення «істотності» порушення процесуального права, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність, «настання значних негативних наслідків», «унеможливлення реалізації прав учасників справи», умисел, недбалість тощо.

Експерти звернули увагу на проблему недосконалості законодавства у сфері дисциплінарної відповідальності судді.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус, відзначивши важливість проведеної спільно з АПУ роботи, звернув увагу на необхідність експертної оцінки та аналізу чинного законодавства у цій сфері: «Конструкції дисциплінарних проступків спірні, недосконалі, це потребує аналізу і оцінки. ВРП не має права законодавчої ініціативи, а законодавство потребує удосконаленняЗокрема, розробки нових норм, які б формували диспозицію дисциплінарних проступків… Подібних моментів у статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» багато. Її треба однозначно переглядати».

Під час дискусії було наголошено, що склад дисциплінарного порушення має бути чітко визначений у законі, що дасть змогу легше і правильніше встановлювати наявність дисциплінарного проступку і визначати дисциплінарну відповідальність судді.

На думку члена ВРП Лариси Швецової, доцільним є поширення моніторингу і на рішення Великої Палати Верховного Суду у сфері дисциплінарної відповідальності суддів.

Учасники дискусії також критично оцінили новели проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування»(реєстраційний № 1008 від 29 серпня 2019 року), внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Президентом України та прийнятого у першому читанні, зокрема в частині скорочення строків розгляду дисциплінарної справи, скарги на рішення Дисциплінарної палати тощо, що ускладнить розгляд дисциплінарних справ.

Голова ВРП Володимир Говоруха наголосив, що моніторинг рішень Ради та її Дисциплінарних палат триває другий рік поспіль від початку роботи  Дисциплінарних палат як єдиного органу у сфері дисциплінарної відповідальності суддів, рекомендації якого є основою для вдосконалення дисциплінарної практики Ради. «Наше завдання – сталість дисциплінарної практики», – зазначив В.Говоруха.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України