Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Не можна оцінювати роботу суддів способом їхнього обрання», – член Вищої ради правосуддя Ігор Фомін

13 вересня 2019, 18:19

13 вересня 2019 року в місті Одесі відбулась Конференція «Суддівське врядування в країнах Східного партнерства: Україна, Грузія та Молдова».

Захід організовано Центром політико-правових реформ та Фундацією DEJURE за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Участь в Конференції взяли представники суддівського корпусу, представники органів державної влади – члени Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко та Ігор Фомін, керівник Прес-центру судової влади України, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко, суддя Верховного Суду Альберт Єзеров, суддя Вищого антикорупційного суду Олексій Кравчук, ректор Національної школи суддів України, голова робочої групи Комісії з питань правової реформи Микола Оніщук, заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова кваліфікаційної палати Степан Гладій, українські та міжнародні експерти судової сфери, адвокати та науковці.

Головна мета заходу – на прикладі результатів функціонування чинних моделей суддівського врядування, що існують в Україні, Грузії та Молдові, обговорити нагальні питання формування органів суддівського врядування, їхньої незалежної діяльності, обмінятися досвідом та думками задля використання позитивної практики кожної з країн та впровадження максимально якісних змін даної сфери, підвищення рівня суспільної довіри до судової влади.

Впродовж роботи Конференції було презентовано аналіз досвіду результатів діяльності подібних державних органів врядування країн Східного партнерства – Грузії, Молдови та України, а також аналіз цілей Східного партнерства до 2020 року, які включають питання посилення інституцій та належного врядування.

Під час другої панельної дискусії, яка була присвячена українському досвіду діяльності органів суддівського врядування, член Вищої ради правосуддя Ігор Фомін виступив як спікер та зазначив: «Не можна оцінювати роботу суддів способом їхнього обрання. Оцінювати роботу судді треба через якість та справедливість його судових рішень. Хто аналізував, що не подобається українським громадянам? Як член ВРП я стверджую – найбільше скарг про затягування розгляду справ, які слухаються роками, і на дії слідчих суддів. Також вкотре хотілось би наголосити про незалежність судової влади. Наразі існує низка проблем, які реально не задовольняють людей – це кадровий голод у судах та надвисоке навантаження суддів. У кожного судді у провадженні перебуває понад 1000 справ. Крім корупційних ризиків правосуддя нерідко зустрічається з адміністративним тиском та тиском від численних громадських організацій. Безумовно, громадськість обовязково має брати участь у здійсненні правосуддя. Пряма участь громадськості у здійсненні правосуддя – це суд присяжних. Слід зазначити, що даний інститут успішно працює у багатьох країнах Європи».

У свою чергу міжнародні експерти – юрист Правового ресурсного центру Іліє Кіртоаке (Молдова) та директор Центру конституційного аналізу політики Іване Апцеаурі (Грузія) поділились власним досвідом суддівського врядування.

За підсумками Конференції були озвучені рекомендації щодо реформування органів суддівського врядування. Так, ефективне функціонування органів суддівського врядування безпосередньо залежить від їхнього складу, а саме від висококваліфікованих фахівців, до яких є довіра населення.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України