Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Честь і гідність загиблого воїна його родичі відстояли у суді

27 березня 2018, 16:21

До Деражнянського районного суду ще у грудні 2014 року з позовом до військовослужбовця, Згароцької сільської ради та її очільника про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування негативної інформації та відшкодування моральної шкоди звернулися батько, брат і дружина загиблого військового.

Вони стверджували, що ще у травні 2014 року втратили контакт із їхнім рідним, котрий був військовим за контрактом у складі внутрішніх військ МВС. Після довгих пошуків лише у серпні вдалося встановити, що він загинув у Слов’янську  Донецької області. Та коли везли тіло загиблого до с. Новостріївка Деражнянського району, де мали поховати, родичі дізналися, що тамтешні жителі протестують, оскільки вважають, що він воював на боці сепаратистів проти українських військових сил АТО.

Як з’ясувалося, таку інформацію у поліції повідомив голова сільської ради, пояснивши, що дізнався її від іншого військовослужбовця за контрактом. Той запевнив: в кінці травня 2014 року під час нападу на колону сил АТО на Луганщині, неподалік від м. Красний Лиман, бачив, як на боці незаконних військових формувань у бою брав участь їхній земляк.

Позивачі стверджують, що такі висловлювання є неправдивими, а тому просять визнати їх такими, що принижують їхню честь, гідність та професійну репутацію і зобов'язати відповідачів спростувати поширені ними неправдиві відомості у газеті «Вісник Деражнянщини».

Як встановив суд, згідно з медичною довідкою від 12 травня 2014 року, військовослужбовець загинув від вогнепального поранення у Слов’янську. Феміда також не знайшла підтвердження, що обидва військових – відповідач і загиблий – були в зоні АТО одночасно. Відтак дійшла висновку, що поширена інформація про те, що військовослужбовець особисто бачив, як його земляк наприкінці травня 2014 р. воював на боці бойовиків – недостовірна, оскільки той загинув ще на початку травня.

Тож Деражнянський райсуд задовольнив позов і визнав неправдивою та такою, що принижує честь, гідність та професійну репутацію інформацію про участь загиблого воїна в бойових діях на боці незаконних військових формувань проти українських військових сил АТО та зобов’язав спростувати неправдиві відомості у газеті «Вісник Деражнянщини». Також кожному з позивачів обидва відповідачі мають відшкодувати по 8333,33 грн. моральної шкоди.

Рішення набрало законної сили.

За повідомленням прес-служби суду