Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Вищої ради правосуддя привітав кандидатів на посаду судді з початком спеціальної підготовки

26 березня 2018, 16:05

На виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Національною школою суддів України розпочато спеціальну підготовку 282 кандидатів на посаду судді із числа помічників суддів.

Навчання буде проводитися за єдиною стандартизованою програмою одночасно у чотирьох містах − Києві, Львові, Харкові та Одесі тривалістю три місяці. У місті Києві заняття проходитимуть у приміщенні Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З вітальними промовами до слухачів звернулися Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Валентина Устименко, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальник відділу викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова.

Відкриваючи захід, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зауважив, що зміст і форма спеціальної підготовки кандидатів вперше буде відповідати усталеним європейським стандартам початкової суддівської освіти.

У рамках зазначеної підготовки в Національній школі суддів України будуть викладатися не тільки дисципліни, що пов’язані із застосуванням права у сфері кримінальної, цивільної, адміністративної, господарської юстиції, а й багато суміжних, зокрема психологічна підготовка, управління часом, комунікація, етична поведінка, ділове мовлення, основи організації суду і діяльності судді тощо, які є необхідними для здобуття навичок і вмінь професійного судді.

Навчальний процес буде побудований на проведенні тренінгів. Незначна частина навчального матеріалу подаватиметься у формі міні-лекцій.

До викладацького складу залучено близько 600 суддів, які пройшли спеціальну підготовку та стали тренерами.

Голова ВРП Ігор Бенедисюк привітав кандидатів з початком навчання, закликав максимально корисно використати час, відведений для підвищення свого професійного рівня, та зазначив, що важливим для забезпечення ефективної роботи майбутніх суддів залишається питання матеріально-технічного забезпечення, в рамках вирішення якого триває робота над удосконаленням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. «Сьогодні заплановано розроблення єдиної інформаційної бази на новій електронній платформі. Під час розроблення технічного завдання бази обов’язково буде передбачено створення електронного кабінету судді, з використанням якого судді могли б планувати свої засідання. Також  у ньому буде відображено кількість залів у суді і вільних місць у них, систематизовану законодавчу базу, рішення Верховного Суду та загальну судову практику для полегшення роботи з величезним обсягом інформації при щоденному значному навантаженні», − зазначив І.Бенедисюк. 

Очільники судової влади та викладачі висловили сподівання, що всі слухачі успішно пройдуть підготовку, складуть кваліфікаційний іспит, який відкриє їм доступ до суддівської професії.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України