Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу на неприпустимість дій щодо судді з боку Національної поліції України, які виходять за межі її повноважень

31 січня 2018, 12:29

30 січня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Сватівського районного суду Луганської області Половинки Віктора Олександровича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку начальника управління захисту економіки в Луганській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Камишанського О.Ю.

 30 січня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Сватівського районного суду Луганської області Половинки Віктора Олександровича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку начальника управління захисту економіки в Луганській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Камишанського О.Ю., яке надійшло до ВРП 26 грудня 2017 року.

У повідомленні суддя зазначив, що 18 грудня 2017 року він отримав запит начальника УЗЕ в Луганській області ДЗЕ НПУ Камишанського О.Ю. щодо надання пояснень стосовно розгляду та прийняття ним рішень у справах №№ 426/2300/16-ц, 426/9628/17, 426/668/17 та інформації щодо повідомлення ним про реальний конфлікт інтересів під час розгляду судових справ, починаючи з
1 січня 2016 року.

Суддя вказує, що зі змісту запиту йому стало відомо про проведення  УЗЕ в Луганській області ДЗЕ НПУ перевірки щодо порушення ним положень Закону України «Про запобігання корупції» та в разі встановлення наявності в його діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 1727 Кодексу України  про адміністративні правопорушення, складення відповідного протоколу про адміністративне корупційне правопорушення.

Як вбачається із долученої до повідомлення судді копії вказаного запиту, ним у деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за 2015−2016 роки зазначено про отримання доходу у вигляді грошових коштів від надання майна в оренду сільськогосподарським фермерським господарствам «Юлія», «Пролісок» та фермерському господарству «Стельмахівське».

У запиті вказано, що, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, суддею Половинкою В.О. у 2016 році ухвалені рішення у судових справах, у яких зазначені господарства є стороною або згадуються у матеріалах цих справ.

У повідомленні судді Половинки В.О. зазначено, що у його провадженні дійсно перебували справи,  про які йдеться у запиті, однак їх розгляд закінчено, ухвалені у них рішення ніким не оскаржувались та набрали законної сили. Під час розгляду цих судових справ він не мав будь-якого майнового чи немайнового інтересу, у тому числі зумовленого особистими, сімейними, дружніми або іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами.

Суддя також звернув увагу, що на момент отримання запиту у його провадженні на стадії судового розгляду перебували дві справи стосовно заступника голови та депутата Сватівської районної ради про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, передбачених частиною другою статті 1726 КУпАП. Обидві справи були направлені до Сватівського районного суду Луганської області начальником УЗЕ в Луганській області ДЗЕ НПУ Камишанським О.Ю.

На думку судді Половинки В.О., витребування пояснень та інших даних з метою складання стосовно нього протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності за наявності у його провадженні згаданих справ про адміністративні правопорушення, розгляд яких не закінчено, є втручанням у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 Розглянувши повідомлення судді Сватівського районного суду Луганської області Половинки Віктора Олександровича, Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Національної поліції України щодо недопущення посадовими особами структурних підрозділів Національної поліції України дій, які виходять за межі повноважень, наданих їм законами України.

 За повідомленням ВРП