Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У місті Яремче розпочався Прикарпатський регіональний судовий форум «Вища рада правосуддя: сучасний стан та перспективи»

22 січня 2018, 10:00

19−22 січня 2018 року у місті Яремче за ініціативи Асоціації правників України та Асоціації розвитку суддівського самоврядування України в рамках реалізації грантового проекту «Підтримка розвитку суддівського самоврядування» та за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» триває Прикарпатський регіональний судовий форум, у межах якого обговорюються підготовка щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, а також актуальні проблеми етапів судової реформи загалом.

Захід покликаний об’єднати на одному майданчику представників судової влади задля обговорення питань охорони та фізичного захисту судів та суддів, ефективних способів захисту судді від тиску, а також дієвості Вищої ради правосуддя в світлі зазначених проблем.

Під час відкритої дискусії учасники форуму мають змогу обговорити питання судової влади у зв’язку зі зміною судоустрою, проведення конкурсу та переведення суддів, здійснення правосуддя в перехідних умовах судової реформи, кваліфікаційного оцінювання працюючих суддів та недоукомплектованості судів, їх матеріального забезпечення, переведення суддів із ліквідованих судів до новостворених, здійснення комунікації суду в умовах реформ тощо.

Серед ключових доповідачів форуму − заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, член Вищої ради правосуддя, секретар Першої Дисциплінарної палати Алла Лесько, члени Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та Андрій Овсієнко.

Із доповіддю «Питання підготовки щорічної Доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» до присутніх звернувся заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, який зазначив, що підготовка подібного документа є безпрецедентним кроком як для судової системи нашої держави, так і для судових систем європейських країн.

За словами доповідача, адресатами документа є не лише органи і установи судової, законодавчої та виконавчої влади, а й суспільство в цілому. Тому, враховуючи наднизький рівень обізнаності громадськості про хід та результати судової реформи, засвідчений результатами останніх опитувань, Вища рада правосуддя прагне використати першу щорічну доповідь як ще один інструмент для інформування суспільства про втілення основних завдань судової реформи, головним із яких є створення реальних механізмів захисту незалежності суддів.

Вадим Беляневич закликав присутніх представників судової влади спрямовувати свої зусилля на подолання такого явища, як тиск на суддів. Так, за результатами Всеукраїнського опитування суддів щодо незалежності та підзвітності судової влади, судової реформи, діючих механізмів попередження та подолання корупції, а також спроможності судової системи України підтримувати верховенство права та сприяти боротьбі з корупцією, проведеного Програмою реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» у 2017 році, загалом 11 % суддів упродовж останніх двох років відчували на собі неправомірний тиск із метою прийняття певного рішення у справі, 21 % суддів вислуховували погрози щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності.

«Не можна не відзначити, що існуючі засоби захисту судді від тиску, зокрема: звернення з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора, оприлюднення Вищою радою правосуддя на офіційному веб-сайті реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя мають певний результат. Проте, очевидно, що роботу в цій сфері слід удосконалювати як Вищій раді правосуддя, так і правоохоронним органам. Станом на початок грудня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло 314 повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність, розглянуто − 110, а виконано − лише 17», − наголосив В.Беляневич.

У доповіді акцентовано увагу на ключових складових суддівської незалежності, зокрема було наголошено, що швидке закінчення процедури кваліфікаційного оцінювання є принциповим у частині неможливості отримання передбаченого законом розміру суддівської винагороди до моменту його проходження.

Так, Вища кваліфікаційна комісія суддів України зазначила, що у 2018 році за сприятливого розвитку подій заплановано здійснити кваліфоцінювання 3−4 тисяч осіб. Цією цифрою не охоплено всіх суддів.

У таких умовах, враховуючи необхідність забезпечення гарантій незалежності суддів та їх рівного правового статусу, Вища рада правосуддя вбачає за можливе ініціювати внесення змін до чинного законодавства з метою визначення таких умов проходження оцінювання, які дали б можливість максимальному числу суддів отримувати передбачену новим законом заробітну плату у 2018 році.

Звертаючись до присутніх, Вадим Беляневич зазначив, що Вища рада правосуддя на сьогодні вживає всіх можливих заходів для якнайшвидшого вирішення проблеми недоукомплектованості судів. Зокрема, йдеться про внесення подань Президенту України про призначення суддів безстроково та процедури відрядження суддів. 

За інформацією, наданою Державною судовою адміністрацією України, станом на жовтень 2016 року у 107 місцевих загальних судах рівень недоукомплектованості судів суддями перевищував 60%. В окремих місцевих судах взагалі була відсутня можливість здійснювати правосуддя.

Вже станом на жовтень 2017 року кількість недоукомплектованих судів зменшилася втричі. Кількість судів, що не здійснюють судочинство, становить 4 суди, тобто зменшилася вдвічі порівняно з аналогічним періодом 2016 року. При цьому суди, в яких не здійснювалось правосуддя наприкінці 2016 року, на сьогодні відновили свою роботу.

«Водночас за інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України станом на початок 2016 року штатна кількість суддівських посад у судах України становила 9071, а фактична − 7679. На сьогодні їх кількість становить 8437 та 5855 відповідно, і ці показники є досить критичними. Таким чином, протягом майже 2 років фактична кількість суддів зменшилась на 1828 осіб (24%). З метою вирішення цієї проблеми Вищою радою правосуддя як пріоритетні розглядалися питання призначення суддів безстроково. Також внесено подання Президентові України про відрядження 70 суддів для здійснення правосуддя у зв’язку з виявленням надмірного рівня навантаження. Указом Президента України відряджено 32 з них», − поінформував заступник Голови ВРП.

До участі у заході також долучилися: суддя Верховного Суду Володимир Кравчук, голова апеляційного суду Івано-Франківської області Богдан Гриновецький, в.о. голови Яремчанського міського суду Андрій Іванов, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Валерія Чорна, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Дмитро Мовчан, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук, суддя господарського суду Харківської області Тетяна Суярко, секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Кравець, суддя господарського суду міста Києва Бондаренко Ганна, суддя господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля.

Прес-центр судової влади України