Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдність зусиль органів судової влади і Глави держави сприятиме подальшому вирішенню проблем у сфері правосуддя

28 липня 2020, 21:02

«Символічно, що церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду судді, відбулася за участі 13 членів Вищої ради правосуддя. Це свідчить про єдність зусиль органів судової влади і Глави держави у прагненні вирішити ключові проблеми сфери правосуддя, насамперед шляхом наповнення судів професійними молодими людьми, які підтвердили свою готовність здійснювати правосуддя», – наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, коментуючи урочисту подію, яка відбулася 28 липня 2020 року в Маріїнському палаці.

Своєю чергою, заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький зауважив: «В останні три місяці ВРП внесла Президенту України подання про призначення 431 судді. І те, що сьогодні більше двохсот суддів приведені до присяги, є значним кроком до вирішення проблеми дефіциту кадрів у судовій системі і ускладненого доступу громадян до правосуддя».

Як повідомлялось, Президент України Володимир Зеленський прийняв присягу суддів, які були призначені на посади указами Глави держави за поданнями Вищої ради правосуддя. У церемонії вперше взяли участь члени ВРП.

За період з квітня по червень цього року Вища рада правосуддя направила Президенту подання про призначення 431 кандидата на посади суддів. Це кандидати, рекомендації щодо яких були скеровані до ВРП Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

За результатами конкурсу на вакантні посади суддів місцевих загальних судів, визначеними Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 7 серпня 2019 року, 467 кандидатів отримали рекомендації на призначення в обрані ними суди. Однак подальший процес призначення був фактично заблокований до січня 2020 року через оскарження в суді проведення конкурсу ВККСУ. Тобто процес призначення кандидатів на суддівські посади був неможливим до моменту прийняття остаточного рішення Великою Палатою Верховного Суду (29 січня 2020 року).

Лише після цього Вища рада правосуддя змогла розпочати підготовку до розгляду рекомендацій щодо 467 кандидатів на посади суддів. 431 з них Вища рада правосуддя оперативно, у режимі відеоконференції, розглянула і внесла Президенту подання про призначення цих кандидатів суддями. На сьогодні Президент України підписав укази про призначення 202 суддів.

Як передбачено Конституцією, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. Законом можуть бути передбачені додаткові вимоги для призначення на посаду судді.

Призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом.

Вища рада правосуддя