Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 200 суддів склали присягу та набули повноважень

28 липня 2020, 15:30

Сьогодні відбулась урочиста церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду судді.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення присяги судді під час урочистої церемонії у присутності Президента України.

Присягу склали судді, які були призначені на посади указами Президента України за поданнями Вищої ради правосуддя. Зокрема, за період з квітня по червень цього року Вища рада правосуддя направила Президенту подання про призначення 431 кандидата на посади суддів. Це кандидати, рекомендації щодо яких за результатами конкурсного відбору були скеровані до ВРП Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, що припинила свою діяльність у листопаді 2019 року з початком дії Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Нагадаємо, що конкурс на вакантні посади суддів місцевих загальних судів проведений Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 7 серпня 2019 року. За його результатами 467 кандидатів отримали рекомендації на призначення в обрані ними суди.

Однак подальший процес призначення був фактично заблокований до січня 2020 року через оскарження в суді проведення конкурсу Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Тобто процес призначення кандидатів на суддівські посади був неможливим до моменту прийняття остаточного рішення Великою Палатою Верховного Суду (29 січня 2020 року).

Лише після цього Вища рада правосуддя змогла розпочати підготовку до розгляду рекомендацій щодо 467 кандидатів на посади суддів. 431 з них Вища рада правосуддя оперативно, у режимі відеоконференції, розглянула і внесла Президенту подання про призначення цих кандидатів суддями. На сьогодні Президент України підписав укази про призначення 202 суддів.

 

Вища рада правосуддя