Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ВАКС роз`яснила причини відмови у застосування застави обвинувченому у фінансових оборудках із значними коштами, здобутими злочинним шляхом

22 травня 2020, 14:39

20 травня слідча суддя ВАКС відмовила у задоволенні клопотання детективу НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді застави до одеського бізнесмена. За версією слідства, з липня по листопад 2016 року у Одесі, підозрюваний, будучи власником (засновником) та керівником товариства, за попередньою змовою з іншими особами, умисно вчинив протиправні дії та легалізував 131 млн 174 тис 020 грн., що є особливо великим розміром. Йому інкримінують учинення правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 209 Кримінального кодексу України. Зазначений склад злочину є специфічним, вимоги закону повязують можливість такої кваліфікації з іншим, раніше вчиненим злочином.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, передбаченого статтею 209 Кримінального кодексу України обов’язковим елементом дослідження є встановлення діяння, яке передувало легалізації (відмиванню) доходів). Це є специфікою. Тобто сторона обвинувачення має довести по суті два кримінальних правопорушення - перше, внаслідок якого отриманно незаконні доходи, і друге - яким чином вони були відмиті. Адже в таких випадках сторона обвинувачення має надати відомості не лише про конкретні обставини використання, розпорядження такими коштами, а й про ознаки, які свідчать про їх первинне одержання внаслідок вчинення злочину.

Однак у даному випадку ні у повідомленні про підозру, ні у клопотанні про застосування запобіжного заходу не було опису обставин вчинення первісного злочину, що унеможлює висновок про злочинне походження коштів, легалізація яких інкримінується підозрюваному.

За повідомленням прес-служби суду