Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок військовослужбовцю у справі про замах на заподіяння тілесних ушкоджень начальникові

03 квітня 2020, 12:24

2 квітня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області визнав громадянина Д. винним у вчиненні злочинів, передбачених частиною другою статті 15, частиною третьою статті 405, частиною другою статті 125 Кримінального кодексу України (далі - КК України) та призначив йому покарання:

- за ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 405 КК України - у вигляді 5 років позбавлення волі;

- за ч.2 ст.125 КК України - у вигляді арешту строком на 1 місяць;

Відповідно до статті 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, суд остаточно призначив громадянину Д. покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, звільнивши його від відбування основного покарання з випробуванням на 2 роки та поклавши обов'язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Довідково: 15 вересня 2019 року близько 20:10 матрос Д., будучи військовослужбовцем строкової військової служби та проходячи її на посаді водія-слюсаря ремонтного відділення бронетанкової техніки військової частини А0216 (в с. Дачне Біляївського району), прибув до розташування вищевказаної військової частини з ознаками алкогольного сп’яніння. Вподальшому, матрос Д., 15 грудня 2019 року, о 20:20, перебуваючи в строю у коридорі на другому поверсі казарми військової частини, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, діючи на порушення вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, знаючи, що старшина зведеної роти прапорщик П., являється для нього начальником за військовим званням і посадою, та виконує обов'язки з військової служби, будучи невдоволеним законними діями прапорщика, направленими на припинення порушення порядку проходження військовослужбовцем військової служби, супроводжуючи свої дії нецензурною лайкою, грубо порушуючи порядок проходження військової служби погрожуючи останньому нанесенням тілесних ушкоджень, наніс удар кулаком правої руки в обличчя прапорщика П., але незважаючи на раптовість дій, останній ухилився від удару.

Далі, матрос Д., діючи повторно з тих же мотивів та спонукань, схопив правою рукою табурет за одну ніжку, який знаходився поруч та наніс ним удар в область голови прапорщика, але схибивши наніс удар табуретом старшому матросу Ш. в праву сторону ділянки голови, внаслідок чого останньому були завдані легкі тілесні ушкодження, які спричинили короткочасний розлад здоров’я, а саме: струс головного мозку, забійна рана лобної ділянки праворуч.

Дії обвинувачуваного Д. суд кваліфікував за:

- ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 405 КК України, - замах на заподіяння тілесних ушкоджень чи побоїв начальникові, у зв’язку з виконанням ним обов’язків з військової служби, вчинений в умовах особливого періоду, крім воєнного стану;

- ч. 2 ст. 125 КК України – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності.

    За повідомленням прес-служби суду