Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадянин Молдови, який порушив митні правила ввезення транспортних засобів, сплатить штраф

31 березня 2020, 11:52

Ще у лютому 2017 року  чоловік ввіз на територію України автомобіль марки «HONDA ACCORD» з іноземним реєстраційним номером. У  документах особа зазначала, що ввозить автомобіль для власного користування та, відповідно до Митного кодексу України, протягом 30 днів зобов’язувалася вивезти транспортний засіб за межі держави. Проте цього іноземець так і не зробив.

Через два роки, у жовтні 2019 року, при перетині українсько-російського кордону працівниками Сумської митниці ДФС було складено на особу протокол за вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого ч.6 ст. 481 Митного кодексу України (Перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування), та направлено до місцевого суду.

Постановою судді Ковпаківського районного суду м. Суми провадження у справі було закрито у зв’язку з відсутністю в діях особи складу адмінправопорушення. Суд обґрунтовував своє рішення тим, що положення ч. 6 ст. 481 МК України набули чинності в серпні 2019 року. Іншими словами після ввезення чоловіком транспортного засобу на територію України. Виходячи з дії закону в часі, положення статті не можуть бути застосовані відносно особи, оскільки цим законом посилюється його відповідальність.

З таким рішенням суду не погодилася Сумська митниця ДФС України і оскаржила його в суді апеляційної інстанції. Апелянт просив скасувати постанову місцевого суду з винесення нової про визнання особи винною та накласти на неї стягнення у межах санкції ч. 6 ст. 481 МК України.

Розглянувши справу, Сумський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу митного органу, визнав чоловіка винним у вчиненні адмінправопорушення, передбаченого ч.6 ст. 481 Митного кодексу України, та застосував стягнення у вигляді штрафу в розмірі 17000 гривень. Таке рішення апеляційним судом було прийняте з огляду на те, що від моменту вступу в дію положень ч. 6 ст. 481 МК України до виявлення працівниками Сумської митниці правопорушення минуло два місяці й особа не вивезла автомобіль за межі України. Разом з тим, в матеріалах провадження відсутні дані про втрату цього транспортного засобу чи його розкомплектування. Крім того, згідно даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи ДФС України, ввезений на митну територію України автомобіль марки «HONDA ACCORD» не був розмитнений. Таким чином, порушення особою митних правил є триваючим і в його діях вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 481 ч. 6 МК України.

За повідомленням прес-служби суду