Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з чоловіка пеню за невчасно сплачені аліменти на сина

02 березня 2020, 12:58

Жителька Нової Ушиці звернулася до Новоушицького районного суду із позовом про стягнення з батька її дитини 58 865 гривень неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів. Як пояснила позивачка, на підставі виконавчого листа, виданого судом 5 травня 2005 року, з відповідача на утримання сина (2000 р.н.) до його повноліття стягнуто аліменти  у розмірі ¼ частики всіх видів заробітку щомісячно. Та чоловік їх платив нерегулярно, постійно боргуючи. За розрахунками жінки, розмір пені за несвоєчасну сплату аліментів складає 58 865 гривень 75 коп.

Як встановив суд, відповідач неналежно виконував обов'язок утримувати дитину до повноліття, оскільки сплачував стягнуті судом аліменти нерегулярно: станом на червень 2019 року сума боргу за аліментами сягнула 32 801 гривні 38 коп. Тому, на думку суду, є передбачені статтею 196 Сімейного кодексу України підстави для стягнення з нього неустойки за прострочення сплати аліментів.

У той же час зміни до цієї статті СК, внесені Законом України від 17 травня 2017 року № 2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», передбачають, що «у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості».

Суд зазначає, що встановлення граничного розміру пені, є обставиною, яка пом'якшує відповідальність, а тому змінена стаття 196 СК України, має зворотню дію в часі.

«Отже доводи позивача в цій частині суд відхиляє та приходить до висновку про стягнення неустойки у сумі, що не перевищує 100 відсотків заборгованості по аліментах, зокрема, у сумі 32 801 грн 38 коп.», – констатує Новоушицький районний суд.

Відтак суд частково задовольнив позов жінки, стягнувши із відповідача на її користь неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у розмірі 32 801 гривню  38 коп. та 1750 гривень на професійну правничу допомогу.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

За повідомленням прес-служби суду