Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення булінгу стосовно однокласників до адміністративної відповідальності притягнуто матір неповнолітнього

28 лютого 2020, 15:42

Лебединським районним судом Сумської області  розглянуто справу про адміністративне правопорушення стосовно громадянки Є. за частиною четвертою статті 173-4 КУпАП (булінг (цькування) учасника освітнього процесу).

Неповнолітній син жінки, перебуваючи у школі, протягом останніх місяців під час навчального процесу, систематично вчиняв дії, що полягають у психологічному і фізичному насильству відносно  чотирьох своїх однокласників,  які виразилися у постійних словесних образах, фізичних діяннях, стусанах, ляпасах, чим була заподіяна шкода психологічному та фізичному здоров’ю останніх.

Оскільки на момент вчинення правопорушення, неповнолітній не досяг віку, після якого настає адміністративна відповідальність, за вчинене довелося відповідати його матері.

У судовому засіданні громадянка Є.  вину у вчиненні адміністративного правопорушення не визнала, відмовилась надавати пояснення відповідно до статті 63 Конституції України.

Винуватість неповнолітнього  стверджується показами свідка,  яка повідомила, що хлопець  постійно, під час навчального процесу чіпляється до дітей, ображає, вживає нецензурну лексику.

Багаторазові випадки булінгу з боку хлопця також стверджуються доказами доданими до протоколу про адміністративне правопорушення: протоколом засідання комісії з розслідування випадків булінгу школи, заявами батьків неповнолітніх, доповідними записками та поясненнями самих неповнолітніх.

Частина четверта статті 173-4 КУпАП передбачає відповідальність за булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років. Санкція зазначеної статті передбачає притягнення до адміністративної відповідальності батьків, або осіб, що їх замінюють.

Суд визнав винною громадянку Є. у скоєнні адміністративного правопорушення і наклав  на неї стягнення у виді штрафу в розмірі п’ятдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 850 грн). Крім того, матері неповнолітнього доведеться заплатити і судовий збір в розмірі 420 грн. 40 коп.

Постанова суду не набрала законної сили і може бути оскаржена в установленому законом порядку.

 

За повідомленням прес-служби суду