Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Чернігівської області розгляне справу за позовом до ТОВ “Челайн медіа груп” про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації

31 січня 2020, 15:46

ТОВ “Шляхо-будівельне управління №14” звернулося до суду  з позовом до ТОВ “Челайн медіа груп” про захист ділової репутації та спростування недостовірної  інформації.

Позовні вимоги мотивовані тим, що, розмістивши у мережі Інтернет на своєму Веб-сайті інформаційні статті, які містять недостовірні фактичні твердження стосовно позивача, а також наклеп про вчинення ним злочинів, відповідач вчинив дії, що повністю підпадають під юридичний склад правопорушення, внаслідок чого позивач зазнав та продовжує зазнавати втрати немайнового характеру (зниження репутації, ділового престижу та довіри до його діяльності).

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 11.06.2019 у справі № 927/791/18 позов задоволено частково. Визнано недостовірною і такою, що завдає шкоди діловій репутації ТОВ "Шляхо-будівельне управління № 14" інформацію, яку викладено у резолютивній частині судового рішення. Зобов`язано ТОВ "Челайн медіа груп" не пізніше наступного дня після набрання законної сили рішенням суду спростувати недостовірну інформацію шляхом опублікування на головній сторінці офіційного веб-сайту ТОВ "Челайн медіа груп" (https://cheline.com.ua/) повідомлення про ухвалене у справі судове рішення, включаючи публікацію повного тексту такого рішення, стягнуто судові витрати.

Суд апеляційної інстанції  зазначене рішення залишив без змін (постанова від 03.09.2019). 

Верховний Суд постановою від 21.11.2019 попередні судові рішення скасував, справу передав на новий розгляд до місцевого господарського суду. У  згаданій постанові Верховний СуД зазначив, що при вирішенні спору господарськими судами попередніх інстанцій застосовано до спірних правовідносин норми Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», тоді як інформація яка поширюються через мережу інтернет орієнтована на необмежене коло осіб, відповідно є масовою інформацією. Інтернет-видання (веб-сайт) є засобом, призначеним для публічного поширення друкованої або аудіовізуальної інформації, а відповідно  є засобом масової інформації. Термін «засіб масової інформації» є ширшим, аніж термін «друкований засіб масової інформації», тому їх не можна розглядати як тотожні, що виключає можливість застосування до спірних правовідносин норм Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Інформація, про спростування якої заявлено вимогу, повинна стосуватися саме тієї фізичної чи юридичної особи, що є позивачем у справі. Інформація  у спірних публікаціях наводилася із посиланням на першоджерело шляхом використання гіперпосилань, зміст та відповідність оспорюваної інформації тексту публікацій за гіперпосиланнями суди при оцінці доводів відповідача у справі не дослідили.

Господарський суд Чернігівської області прийняв справу №927/791/18 до розгляду в іншому складі суду, призначив підготовче засідання.

У підготовчому засіданні 30.01.2020 суд оголосив перерву до 05.02.2020 до 11:30.

За повідомленням прес-служби суду