Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора за фактом погроз та втручання у діяльність колегії суддів Дніпровського апеляційного суду

29 січня 2020, 14:03

На засіданні Вищої ради правосуддя 28 січня 2020 року розглянуто повідомлення суддів Дніпровського апеляційного суду Іванченка Олексія Юлійовича, Пістун Алли Олексіївни, Іванової Алли Пилипівни про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус (на фото), у повідомленні зазначено, що у провадженні колегії суддів Дніпровського апеляційного суду (головуючий суддя Іванченко О.Ю., судді Пістун А.О., Іванова А.П.) перебувало кримінальне провадження за апеляційною скаргою на ухвалу Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська від 3 липня 2019 року.

У повідомленні зазначено, що 23 жовтня 2019 року під час розгляду вказаної апеляційної скарги колегія суддів намагалася роз’яснити обвинуваченому інформацію у справі стосовно нього, у відповідь на що обвинувачений почав агресивно реагувати, нецензурно висловлюватися на адресу суддів та працівників суду, погрожувати фізичною розправою, а потім жбурнув у головуючого суддю металеву запальничку, яка потрапила в екран монітора комп’ютера та пошкодила його. Розгляд призначених справ було зірвано, а роботу суду паралізовано.

Працівники суду відразу викликали представників правоохоронних органів та подали до Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області в порядку, передбаченому статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України, заяву про вчинення злочину.

Судді Іванченко О.Ю., Пістун А.О., Іванова А.П. відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» 24 жовтня 2019 року надіслали Вищій раді правосуддя та Генеральному прокурору повідомлення про втручання в їхню діяльність.

На запит члена Вищої ради правосуддя із Генеральної прокуратури України надійшов лист, в якому зазначено, що повідомлення суддів Дніпровського апеляційного суду Іванченка О.Ю., Пістун А.О., Іванової А.П. від 24 жовтня 2019 року скероване за територіальною юрисдикцією до Прокуратури Дніпропетровської області.

Прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що слідчим відділенням Шевченківського ВП Дніпровського ВП ГУ НП у Дніпропетровській області здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) та частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України за фактом втручання в діяльність судових органів та погрози судді Іванченку О.Ю.

Постановою процесуального керівника від 4 грудня 2019 року підслідність вказаного кримінального провадження визначено за слідчим управлінням ГУ НП у Дніпропетровській області.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів Дніпровського апеляційного суду Іванченка Олексія Юлійовича, Пістун Алли Олексіївни, Іванової Алли Пилипівни.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України