Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про ДТП із шістьма потерпілими суд ухвалив вирок

24 січня 2020, 17:17

23 січня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області визнав винним громадянина Т. у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) і призначив йому покарання у вигляді обмеження волі строком на два роки без позбавлення права керування транспортними засобами, звільнивиши громадянина Т. від відбування призначеного покарання, з іспитовим строком на два роки та поклавши на засудженого обов’язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та зобов’язав засудженого не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Відповідно до пункту «в» статті 1 Закону України «Про амністію в 2016 році» суд звільнив громадянина Т. від призначеного судом основного покарання.

Довідково: як встановлено судом, 14 липня 2016 року, приблизно о 09:00, громадянин Т., керуючи технічно справним автомобілем «OPEL COMBO», який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу належить КУ «Арцизька ЦРЛ», здійснював рух в межах своєї смуги проїзної частини авто дороги М-15 сполученням «Одеса-Рені», в напрямку м. Одеси з боку с. Маяки в Біляївському районі Одеської області.

Здійснюючи рух на ділянці 19 км зазначеної автодороги, діючи в порушенні вимог «Правил дорожнього руху» України, перед зміною напрямку руху та виїздом на зустрічну смугу, діючи з необережності, що виразилася у злочинній самовпевненості, не впевнився у безпечності свого маневру, почав здійснювати обгін транспортного засобу, що рухався попереду у попутному напрямку, виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення з передньою частиною автобуса «БАЗ А079.23», який рухався у зустрічному напрямку по своїй смузі руху, не надавши останньому переваги в русі.

В подальшому автомобіль «OPEL COMBO» зіткнувся з автомобілем «CHEVROLET AVEO TC58U», який здійснював рух у попутному з ним напрямку, а автобус «БАЗ А079.23» виїхав за межі проїзної частини вправо в лісосмугу, де в кюветі відбулось його перекидання на ліву бічну частину кузову.

Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди двом пасажирам автомобіля «OPEL COMBO», а також чотирьом пасажирам автобусу «БАЗ А079.23», спричинені середньої тяжкості тілесні ушкодження.

У судовому засіданні обвинувачений Т. подав клопотання про застосування відносно нього амністії, із звільненням його від відбування покарання на підставі п. «в» частини першої статті 1 Закону України «Про амністію в 2016 році», оскільки на день набрання чинності цим Законом мав дітей, яким не виповнилося 18 років та не позбавлений щодо них батьківських прав.

Сторони кримінального провадження проти застосування амністії не заперечували.

 * Відповідно до п. «в» ч. 1 ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22 грудня 2016 року, який набрав чинності 7 вересня 2017 року, звільненню від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, осіб, визнаних винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким відповідно до ст. 12 КК України, осіб, визнаних винними у вчиненні необережного злочину, який не є особливо тяжким відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України, а також осіб, кримінальні справи стосовно яких з зазначеними злочинами розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили, підлягають особи, які на момент вчинення злочину не позбавлені батьківських прав, які на день набрання чинності цим законом мають дітей, яким не виповнилося 18 років.

Санкція частини першої статті 286 Кримінального кодексу України передбачає найбільш суворе покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років, то відповідно до приписів статті 25 Кримінального кодексу України злочин, передбачений ч.1 ст. 286 КК України, відноситься до злочинів, скоєних з необережності, а згідно частини другої статті 12 Кримінального кодексу України цей злочин є злочином невеликої тяжкості.

     За повідомленням прес-служби суду