Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стороною обвинувачення не доведено винуватості особи у вчиненні злочину, - суд ухвалив виправдувальний вирок

23 січня 2020, 11:30

17 січня 2020 року  суддя Чаплинського  районного суду Херсонської області Березніков О.В. ухвалив виправдувальний вирок обвинуваченому у незаконному  придбанні, зберіганні, наркотичних засобів (у вчиненні кримінального злочину, передбаченого частиною першою статті 309 Кримінального кодексу України),  у зв’язку з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення.

Органом досудового розслідуванням мешканець Чаплинського району обвинувачувався в тому, що він при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах придбав особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс. Після цього, маючи намір на його незаконне зберігання, переслідуючи умисел, спрямований на порушення встановленого законом порядку обороту наркотичних речовин, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, у невстановлений досудовим розслідуванням час незаконно зберігав за місцем свого мешкання, два паперових згортка з фрагментів газет з особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – канабісом.

Однак, стороною обвинувачення не доведено його вини.

Обвинувачений  свою вину у вчиненні злочину не визнав та відповідно до статті 63 Конституції України відмовився від надання пояснень.

Відповідно до кримінального процесуального законодавства обов'язок доказування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, покладається на сторону обвинувачення безпосередньо у судовому засіданні.

В основу пред'явленого  обвинувачення за частиною першою статті 309 Кримінального кодексу України стороною обвинувачення покладені наступні докази: ухвала слідчого судді  про надання дозволу на обшук житлового будинку кімнат та підсобних приміщень за місцем проживання обвинуваченого; протокол обшуку; постанова про призначення експертизи матеріалів, речовин та виробів .; висновок експерта ; постанова про визнання речових доказів та приєднання їх до матеріалів кримінального провадження .

На підтвердження своєї позиції сторона обвинувачення посилалася також на показання свідків, які були допитані в судовому засіданні, однак відомості які містяться в їх показаннях не підтверджують висунутого обвинувачення, а навпаки спростовують його.

Суд, оцінивши надані стороною обвинувачення докази, вважає їх такими, що не підтверджують винуватість обвинуваченого  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 309 Кримінального кодексу України, зберігання наркотичних засобів, без мети збуту.

Відповідно до статті 85 КПК України належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Крім того, згідно з частини другої статті 17 КПК України ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

Відповідно до вимог статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку та обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно частини третьої статті 373 КПК України обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Таким чином, суд, провівши судовий розгляд даного кримінального провадження в межах висунутого обвинувачення, дотримуючись принципів змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості,  прийшов до висновку, що надані під час судового розгляду стороною обвинувачення докази не підтверджують, а навпаки спростовують вчинення  мешканцем Чаплинського району злочину, в якому він обвинувачується.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду  протягом 30 днів з дня його проголошення.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 662/1799/18.

 Фото з відкритих джерел

За повідомленням прес-служби суду