Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадські організації без статусу юридичної особи не може виступати учасниками господарського процесу

22 січня 2020, 12:47

Веселівська сільська рада звернулася до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до громадської організації, з вимогою стягнути з останньої заборгованість за договором про оренду землі.

При цьому щодо ідентифікаційного коду громадської організації (визначена органом місцевого самоврядування як відповідач) сільська рада зазначила, що він відсутній.

Як встановив суд, вказана громадська організація дійсно не мала статусу юридичної особи (статус юридичної особи шляхом відповідної державної реєстрації організація не набула), що підтверджується відсутністю записів в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Цей суттєвий факт став підставою відмови у прийнятті позовної заяви та повернення її позивачу.

Детальніше про мотиви відмови суду у прийнятті позовної заяви – в ухвалі Господарського суду Луганської області від 3 січня 2020 року

ВАЖЛИВО:

Громадські організації без статусу юридичної особи не здатні виступати учасниками господарського процесу. Процесуальною правоздатністю володіють лише ті громадські організації, які мають статус юридичної особи.

Інформує відділ інформаційно-комунікаційної діяльності та аналітичної роботи суду