Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оператор пошти поміняв ноутбук на пачку паперу, замість нового ноутбуку отримав покарання за шахрайство

20 січня 2020, 18:31

14.01.2020 Вознесенським міськрайонним судом було ухвалено вирок стосовно громадянина Є., який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України, - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Суддя, головуючий у справі, - Миронова О.В.

Згідно із вироком на початку лютого 2018 року у обвинуваченого, який перебував на посаді фахівця-оператора в одній із відомих поштових компанії, виник умисел на незаконне заволодіння чужим майном шляхом обману, тому, керуючись корисливим мотивом, за допомогою мережі Інтернет, на електронному ресурсі «Ukrbay.com.ua", продавцем якого значилася інша особа, здійснив замовлення на придбання ноутбуку марки "Lenovo Legion Y 720", при цьому повідомивши неправдиві відомості про себе, а саме представився іншою особою. Після цього, між обвинуваченим та продавцем була здійснена домовленість щодо продажу ноутбуку марки "Lenovo Legion Y 720" за грошові кошти в сумі 44 468 грн. В подальшому продавець, будучи введений в оману здійснив відправлення ноутбуку у м.Южноукраїнськ. В подальшому в період часу з 09.02.2018 по 19.02.2018, обвинувачений, перебуваючи за своїм місцем роботи , а саме у відділенні пошти, маючи доступ до складського приміщення, здійснив відкриття посилки, з якої вийняв ноутбук марки "Lenovo Legion Y 720" та замінив його 1 (однією) упаковкою паперу формату А4. Після вказаних дій, Є. запакував посилку так, щоб не було помітно, що її відкривали, тим самим завдав матеріальної шкоди пошті на загальну суму 44 468 грн.

Під час судового розгляду провадження обвинувачений винним себе в скоєні злочину, передбаченого частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України, - визнав повністю та пояснив, що він працював у відділенні пошти оператором. В його обов`язки входила перевірка посилок і він мав доступ до всіх посилок. Через Інтернет він замовив ноутбук "Lenovo Legion", зазначивши своє ім`я ім’ям іншої особи. Ноутбук прийшов на відділення, де він працював. Коли ноутбук надійшов у відділення пошти, він підмінив його на пачку паперу, а ноутбук продав.

За згодою учасників судового провадження, які не оспорювали фактичні обставини справи, кваліфікацію кримінального правопорушення, судом було встановлено, що обвинувачений вірно розуміє зміст обставин справи, відсутні сумніви в добровільності його позиції. Тому суд у порядку частини третьої статті 349 КПК України визнав недоцільним дослідження доказів щодо обставин, які ніким не оспорю валися.

Обвинуваченого Є. було визнано винним в скоєнні злочину, передбаченого частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України, та призначено йому покарання у вигляді 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн. та стягнено на користь пошті завдану злочином майнову шкоду в сумі 44 468 грн.

Вирок не набрав законної сили та сторонам роз’яснено право на його оскарження.

Вирок може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду через Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення, а обвинуваченим в той же строк з дня вручення йому копії вироку.

За повідомленням судді-спікера Зубар Н.Б.