Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вийшов друком шостий номер загальнодержавного періодичного видання «Вісник Конституційного Суду України»

20 січня 2020, 14:16

У черговому номері видання «Вісник Конституційного Суду України» читачі можуть ознайомитися з інформацією про діяльність Конституційного Суду України, ухвалені Судом акти, а також з науковими статтями юристів-конституціоналістів, присвяченими теорії та практиці конституційної юрисдикції.

На перших сторінках видання презентовано біографію суддів КСУ Галини Юровської та Петра Філюка, призначених суддями Конституційного Суду України 29 та 30 жовтня 2019 року ХVII позачерговим з’їздом суддів України.

У традиційному розділі Вісника «Акти Конституційного Суду України» опубліковано висновки КСУ щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України, уповноважених Верховної Ради України, скасування адвокатської монополії, законодавчої ініціативи народу, наданих у жовтні-листопаді 2019 року, а також окремі думки суддів.

У розділі «Теорія та практика конституційної юрисдикції» читачі можуть ознайомитися зі статтею доктора юридичних наук, професора, судді Конституційного Суду України Віктора Городовенка на тему: «Ефективність конституційної скарги як засобу правового захисту в аспекті новел практики Європейського суду з прав людини». У статті досліджено критерії ефективності конституційної скарги як засобу правового захисту фундаментальних прав і свобод людини на основі аналізу генезису конвенційних стандартів щодо права на ефективний засіб захисту в розрізі вивчення окремих справ Європейського суду з прав людини стосовно питань розуміння інституту конституційної скарги як фільтра на шляху звернення особи до цього суду.

У Віснику розміщені доповіді Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького «Європеїзація конституційного права України: шлях до верховенства права», представлена на ІІІ Харківському міжнародному юридичному форумі у вересні 2019 року, а також судді Конституційного Суду України Ігоря Сліденка «Концепт демократії в контексті нових горизонтів української конституції: філософські і концептуальні основи», представлена у жовтні  2019 року в місті Вільнюс на ХХІІ Міжнародному конгресі з європейського та порівняльного конституційного права.

У розділі «Зовнішні зв’язки Конституційного Суду України» надано інформацію про участь Голови та суддів Конституційного Суду України, працівників Секретаріату Суду в 10 міжнародних наукових заходах та фахових зустрічах, які відбулися восени 2019 року.

Рубрика «Реферативний огляд джерел із конституційно-правової тематики, опублікованих у 2019 році» всебічно інформує про нові дисертаційні дослідження, монографії та інші видання з конституційно-правової тематики. Вони будуть корисними для науковців, юристів-практиків, викладачів, студентів.

Окрему увагу читачів приділено світлій пам’яті талановитого юриста, судді Конституційного Суду України (1997–2006 рр.) Павла Євграфова. Він присвятив усе своє свідоме життя невтомній праці на благо Українському народові та Української держави.

Теплими спогадами про Павла Євграфова та великою шаною до нього на сторінках видання ділиться кандидат юридичних наук, представник Президента України у Конституційному Суді України (2007–2010 рр.), член Європейської комісії за демократію через право (Венеційська Комісія) (2009–2013 рр.) Марина Ставнійчук. «В усіх ситуаціях це була людина честі та глибокої внутрішньої  культури, порядності, носій енциклопедичних знань та інституційної пам’яті, правник найвищого ґатунку, людина, яка своє свідоме професійне життя віддала Україні. А ще – прекрасний сім’янин, чоловік, батько, дідусь», – згадує автор.

Крім того, у Віснику анонсовано видання правознавця, кандидата юридичних наук, доцента, судді Конституційного Суду України (2006–2013 рр.) Володимира Кампа «Конституція і становлення конституційної демократії в Україні (2014–2018 роки)». Книга розрахована на широкий громадський загал, державних і муніципальних службовців, викладачів і студентів, громадських організацій, юристів-практиків та інших. У неї є відповіді на безліч суспільно-правових питань щодо становлення конституційної демократії в Україні, реформи судової влади, особливостей функціонування окремих конституційних інститутів, кризових явищ під час переходу до конституційної демократії та перспектив України на шляху до утвердження конституційних цінностей: захисту гідності й прав людини, верховенства права тощо.

За повідомленням прес-служби суду