Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд відхилив твердження водія, що стан сп’яніння спровокували ліки

20 січня 2020, 11:19

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову Хмельницького міськрайонного суду, якою водія "Opel" визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 КУпАП (керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння). Суд наклав на порушника ПДР стягнення - 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік.

За постановою, ввечері 3 липня минулого року в Хмельницькому поліцейські зупинили автомобіль «Opel» через технічні несправності. Та, помітивши у водія ознаки алкогольного сп’яніння, запропонували йому пройти тест. Драгер показав результат – 0,28% алкоголю.

В апеляційній скарзі водій просив постанову скасувати, бо вважає, що в його діях немає складу адміністративного правопорушення. Каже, суд першої інстанції не взяв до уваги його пояснення, що перед зупинкою поліцейських він випив 30 крапель «Гастритолу», який містить етанол.

Проте, як свідчать докази, зокрема, відеозапис з нагрудної камери поліцейського, на місці зупинки водій пройшов огляд на стан сп’яніння в присутності двох свідків та підписав документ, погодившись з результатами Драгера. Мова про вживання ліків тоді не йшла.

«Доводи апелянта про вживання медичного препарату «Гастритол», що могло стати підставою для такого результату тесту, не заслуговують на увагу, оскільки не підтверджуються належними та допустимими доказами (…) Невизнання своєї провини в скоєнні цього адміністративного правопорушення, є способом його самозахисту, бажанням уникнути відповідальності за скоєне та спростовується матеріалами справи», - зауважує суддя апеляційного суду.

За повідомленням прес-служби суду