Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей судом накладено адміністративне стягнення

20 січня 2020, 11:08

Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), стаття 184, передбачає:

За ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Також частина третя статті 184 КУпАП передбачає відповідальність батьків, або осіб що їх замінюють за вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачена цим Кодексом.

16 січня 2020 року  Чаплинський районний суд Херсонської області розглянув дві  справи про адміністративні правопорушення  за частиною першою статті 184 КУпАП та застосував  до громадянок Н., та Д., адміністративне стягнення у вигляді попередження  за те, що матері неповнолітніх хлопців ухилилися від виконання батьківських обов’язків, зокрема допустили    проникнення неповнолітніх синів до чужого будинку, чим порушили статтю 150 Сімейного кодексу України.

За постановами суду матерям неповнолітніх доведеться сплатити на користь держави  по 420,40 гривень судового збору.

При цьому суддею проведено профілактичну бесіду з матерями та їх неповнолітніми дітьми щодо недопущення вчинення повторного правопорушення, яке  потягне за собою накладення штрафу.

Пошук зазначених судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень можна здійснити за номерами  справ 665/96/20, 665/95/20.

За повідомленням прес-служби суду