Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено факт смерті особи на тимчасово окупованій території України

17 січня 2020, 12:08

За результатом розгляду заяви в порядку окремого провадження Комунарським районним судом м. Запоріжжя ухвалено рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території.

Відповідно до рішення суду, заявниця звернулась до суду із заявою про встановлення факту смерті, посилаючись на те, що документом, що підтверджує факт смерті її покійної матері є Свідоцтво про смерть видане в місті Макіївка Донецької області, яке увійшло до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.

Отримати належне Свідоцтво про смерть у відділі РАЦС заявниця не може, так як факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнятий відділом РАЦС для здійснення реєстрації смерті відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», у зв’язку з чим просила встановити факт смерті її матері.

В судовому засіданні було встановлено, що заявниця звернулась до Комунарського відділу ДРАЦС із заявою про видачу свідоцтва про смерть, але їй надана письмова відмова у проведенні державної реєстрації смерті її матері.

Таким чином, документи, видані на тимчасово окупованій території м. Макіївка не дають підстав у встановленому законом порядку здійснити реєстрацію смерті особи, що створює перешкоди для заявниці в отриманні свідоцтва про смерть її матері.

У ході розгляду справи з’ясовано, що реєстрація смерті матері заявниці в органах реєстрації актів цивільного стану на території України не проводилась, але існують переконливі докази її смерті, є підстави в судовому порядку встановити факт смерті громадянки С., яка померла в грудня 2019 року у м. Макіївка. Встановлення даного факту не порушує прав та інтересів третіх осіб та не пов'язано з подальшим вирішенням спору про право, у зв'язку з чим вимоги заявника щодо встановлення факту смерті підлягають задоволенню.

Відтак, суд вирішив встановити факт смерті громадянки України, яка настала в грудні 2019 року в м. Макіївка Донецької області та задовольнив заяву.

Зазначимо, що рішення суду ще не набрало чинності, воно може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Проте, рішення в частині встановлення факту смерті підлягає до негайного виконання.

 

За повідомленням прес-служби суду