Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд захистив права спадкоємиці

16 січня 2020, 16:51

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Херсонського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу спадкоємиці на рішення  місцевого суду за заявою прокурора про визнання спадщини відумерлою, яким вказану заяву було задоволено.

Апеляційний суд встановив, що висновок суду першої інстанції у даній справі про відсутність спадкоємців, які прийняли спадщину, не відповідає встановленим обставинам справи і наданим доказам.

Крім того, колегія суддів дійшла висновку про неправильне застосування місцевим судом норм матеріального права, оскільки суд першої інстанції, задовольняючи  заяву про визнання спадщини відумерлою, помилково керувався положеннями статті 1277 Цивільного кодексу України, який набрав чинності 1 січня 2004 року, в той час, як спадщина після смерті спадкодавця відкрилася 23 грудня 1998 року і до спірних правовідносин повинні застосовуватись положення актів цивільного законодавства, які були чинні на момент їх виникнення, а саме ЦК УРСР 1963 року.

Тож, встановивши порушення місцевим судом вимог матеріального і процесуального права, Херсонський апеляційний суд скасував оскаржуване рішення і ухвалив нове, яким  у задоволенні заяви прокурора в інтересах держави в особі селищної ради про визнання спадщини відумерлою відмовлено.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 8 частини другої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України справа про визнання спадщини відумерлою розглядається судом в порядку   окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. 

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду (статті 294 ЦПК України).

За повідомленням прес-служби суду