Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкриття кримінального провадження за фактом можливих зловживань діючого нардепа, - ВАКС роз’яснив рішення

10 січня 2020, 12:00

Вищий антикорупційний суд зазначає, що ймовірніше за все, у частих повідомленнях ЗМІ щодо рішення Вищого антикору йдеться про ухвалу слідчого судді від 3 грудня 2019 року за справою № 991/2112/19, з повним текстом якої ви можете ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/86073119.

Так, 3 грудня 2019 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду постановила ухвалу про задоволення скарги на бездіяльність детективів Національного антикорупційного бюро України (надалі - НАБУ) щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зокрема, вищевказаною ухвалою уповноважених осіб НАБУ було зобов’язано внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою, яка була зареєстрована уповноваженими особами НАБУ 18 листопада 2019 року за вх. № Л-16869, та надати витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Судове рішення мотивоване тим, що обов’язок слідчого прийняти заяву про вчинення кримінального правопорушення та протягом 24 годин внести за цією заявою відомості до ЄРДР виникає незалежно від обґрунтованості або необґрунтованості такої заяви, а також від наявності чи відсутності ознак складу злочину. Слідчий суддя може відмовити у розгляді скарги та повернути її, тільки якщо скарга подана суб'єктом, що не має права подавати скаргу, якщо скарга не підлягає розгляду в цьому суді, або якщо скаржник пропустив строк подання такої скарги. В іншому випадку, слідчий суддя вирішує питання по суті. Відтак, чинним процесуальним законом України не передбачено іншої можливості процесуального реагування на повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, ніж шляхом внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР у строки, визначені частиною першою статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Водночас, така засада кримінального провадження як диспозитивність передбачає, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

В силу вимог закону щодо презумпції невинуватості та, виходячи з поваги до приватного життя, суд воліє утримуватись від персоніфікації своїх повідомлень.

За повідомленням прес-служби суду