Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Договори визнати недійсними: суд Ізяслава поставив крапку у спорі між агропідприємствами і власницею спірної землі

09 січня 2020, 10:50

До Ізяславського районного суду звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія «Укрелітагро» із позовом, в якому просило визнати недійсними договори оренди двох земельних ділянок площею понад 1,5 га кожна, укладені 12 лютого 2018 року між їхньою власницею та Товариством з обмеженою відповідальністю «Михнівські Лани».

Позивач вказав, що відповідачка передала компанії «Укрелітагро» в оренду на 10 років спірні земельні ділянки, згідно із договорами від 4 лютого 2008 року, які офіційно були зареєстровані 1-2 квітня 2010 року. Тобто, термін дії договорів спливає тільки у квітні 2020 року, тож, на його думку, укладені в 2018 році правочини порушують речові права ТОВ Компанія «Укрелітагро».

Своєю чергою ТОВ «Михнівські Лани» подав відзив на позовну заяву, в якому заперечив проти задоволення вимог, пояснивши, що позивач не підтвердив їх належними і допустимими доказами. Відповідчака – власниця землі – правом на відзив не скористалася і до суду не з’явилася.

Ізяславський районний суд звернув увагу відповідачів, що відповідно до частини 2 статті 125 Земельного кодексу України (в редакції, чинній на момент укладення договорів оренди), право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації, а положеннями частини 3 статті 640 Цивільного кодексу України (в редакції, чинній на момент укладення зазначених договорів), встановлено, що договір, який підлягає державній реєстрації, є укладеним з моменту його державної реєстрації.

«Тобто, правовідносини з приводу передачі у строкове платне користування земельних ділянок виникли між позивачем та І. з моменту державної реєстрації договорів оренди землі від 4 лютого 2008 року, тобто з 1 квітня 2010 року та з 2 квітня 2010 року відповідно. (…) Тобто, оскаржувані договори укладені під час дії правочинів, за якими право користування земельними ділянками належить позивачу, а тому порушують його право як належного користувача земельних ділянок», – констатує Ізяславський районний суд.

Відтак суд дійшов до висновку, що спірні договори оренди земельних ділянок від 12 лютого 2018 року не відповідають вимогам частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України, тож їх слід визнати недійсними.

За повідомленням прес-служби суду