Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулась до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням суддів КГС у складі Верховного Суду

24 грудня 2019, 17:31

24 грудня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткача Ігоря Васильовича, Стратієнко Людмили Василівни, Студенця Володимира Івановича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Шапран (на фото), у повідомленні судді Касаційного господарського суду Ткач І.В., Стратієнко Л.В., Студенець В.І. зазначають, що вони здійснюють розгляд касаційної скарги ТОВ «Трансзалізничсервіс» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 18 грудня 2018 року, рішення господарського суду міста Києва від 5 жовтня 2017 року у справі за позовом ТОВ «Трансзалізничсервіс» до державного підприємства «Молдавська залізниця», ТОВ «Іволга-2» про стягнення коштів.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 20 травня 2019 року розгляд призначено на 10 липня 2019 року.

9 липня 2019 року через канцелярію Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від ТОВ «Трансзалізничсервіс» за підписом директора надійшло клопотання про приєднання до матеріалів зазначеної справи документів, адресоване суддям Ткачу І.В., Стратієнко Л.В., Студенцю В.І.

Крім того, напередодні дня слухання справи аналогічні матеріали були виявлені суддями Стратієнко Л.Б., Студенцем В.І. у поштових скриньках за місцем проживання.

При цьому клопотання з додатками та матеріали, виявлені суддями у своїх поштових скриньках, не містили юридичної складової і не стосувались юридичних аспектів розгляду справи по суті.

До клопотання додано статтю невідомого автора, розміщену на невідомому ресурсі, яка містить посилання на депутатські звернення до Державного бюро розслідувань та Генерального прокурора щодо розгляду зазначеної справи, відповіді Державного бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України на ці звернення про порушення кримінальних проваджень за статтями 364 (зловживання владою або службовим становищем), 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, лист Генеральної прокуратури Франкфурта про відкриття кримінальної справи щодо корупції і тиску на суд у зазначеній судовій справі, смс-листування в мобільних додатках Viber, WhatsApp між відповідними особами.

7 серпня 2019 року колегією суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду повторно призначено судове засідання у зазначеній справі.

За кілька днів до судового засідання судді Ткач І.В., Стратієнко Л.В., Студенець В.І. знову виявили в поштових скриньках за місцем проживання аналогічні матеріали.

Крім того, 6 серпня 2019 року через канцелярію Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від ТОВ «Трансзалізничсервіс» за підписом директора Колесника О.В. надійшов лист у зазначеній справі, який містив додатки, долучені до попереднього клопотання.

Вказані дії кваліфіковані суддями як спроба до закінчення розгляду справи по суті дати зрозуміти, що у разі постановлення судового рішення, з яким не буде погоджуватися сторона у справі, для суддів Верховного Суду, які розглядають справу, можуть настати негативні наслідки, у тому числі у вигляді порушення кримінальних проваджень.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткач І.В., Стратієнко Л.В., Студенець В.І. звернулись із повідомленням про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора, у якому просили вжити передбачених чинним законодавством заходів реагування.

До Вищої ради правосуддя від Прокуратури міста Києва надійшов лист від 14 серпня 2019 року, в якому зазначено, що Прокуратурою міста Києва розглянуто повідомлення суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткач І.В., Стратієнко Л.В., Студенця В.І., яке надійшло з Генеральної прокуратури України, щодо втручання в професійну діяльність суддів.

Прокуратурою міста Києва розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні від 29 липня 2019 року за фактом втручання в професійну діяльність суддів під час здійснення правосуддя за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у місті Києві. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Прокуратура міста Києва.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ткача Ігоря Васильовича, Стратієнко Людмили Василівни, Студенця Володимира Івановича.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

 

Прес-центр судової влади України