Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду зустрілася з послами G-7

24 грудня 2019, 14:56

23 грудня Голова Верховного Суду Валентина Данішевська обговорила з послами G-7 результати дворічної діяльності ВС, досягнення, плани на майбутнє, виклики, які з’явилися перед ВС та всією судовою системою у зв’язку з прийняттям Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX  «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Валентина Данішевська наголосила на важливості підтримки, яку міжнародна спільнота надає судовій ситемі, а також розповіла гостям про судову реформу, проведену 2016 року, в тому числі щодо оновлення процесуальних кодексів та запровадження касаційних фільтрів.

Голова ВС зазначила, що за два роки роботи ВС розглянув майже 190 тис. справ. За її словами, як показав досвід реалізації попередньої судової реформи, для того, щоб подолати залишок нерозглянутих справ, спочатку потрібно запроваджувати касаційні фільтри, а вже потім зменшувати кількість суддів ВС. Через одночасне запровадження згаданих фільтрів та кадрове скорочення не вдасться подолати залишок нерозглянутих справ.

Валентина Данішевська звернула увагу на застереження, висловлені у висновку Венеціанської комісії, щодо зазначеного Закону України, звернення ВС до Конституційного Суду України про визнання неконституційними окремих положень згадного нормативно-правового акта, які загрожують незалежності судової системи.

Голова ВС також відповіла на запитання гостей, висловила сподівання на подальшу підтримку міжнародної спільноти та принагідно привітала присутніх зі святами, побажавши успіхів і досягнень у новому році.

 

За повідомленням прес-служби суду