Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Фейковий суд 2019» – спільний навчальний проект суду, прокуратури та безоплатної правової допомоги

24 грудня 2019, 11:15

21 грудня 2019 року Червоноградський міський суд перетворився на навчальний  майданчик для ініціативної молоді міста, які виявили сміливість і бажання спробувати себе у ролі учасників судового процесу та познайомитись із справжніми суддею, прокурором  і адвокатом.  

Захід проходив у  форматі тренінгу та інтерактивної рольової гри.   Метою його проведення було  формування правової культури підлітків, показати  їм застосування прав  людини на практиці   та  процес здійснення правосуддя як інструмент реалізації справедливості. Також це була чудова нагода   для  професійно  орієнтованих  старшокласників  дізнатись про  юридичної професії.

Учасники   отримали легенду з обставинами справи, розділили ролі  та   підготували  процесуальні документи для   судового засідання.

З командою суду працював суддя-спікер Андрій Жураковський, який пояснив  роль суду під час розгляду справи,  розповів про  учасників процесу, а також допоміг скласти план    засідання  та  проект остаточного судове рішення по справі.

Тренером  команди обвинувачення  виступила прокурор Юлія Серьогінова, яка  дуже ефективно показала участь прокурора у підтриманні публічного обвинувачення в суді, допомогла скласти обвинувальний акт, підготуватись питання для допиту учасників процесу та  виступ у судових дебатах.

Команду  захисту очолила  адвокат Оксана Левицька, яка допомогла школярам сформувати  тактику допиту обвинуваченого, потерпілого та свідків,  сформулювати процесуальні клопотання  та  промову адвоката  у судових дебатах.

Наступним етапом  було проведення повного судового засідання згідно із розподіленими ролями в умовах, максимально наближених до реальних із фіксуванням судового процесу технічними засобами.  Розгляд справи завершився примиренням обвинуваченого із потерпілою та закриттям провадження.

На завершення заходу  в.о. голови суду Андрій Жураковський вручив  учасникам сертифікати  та    зробили колективне фото.

Після цього  школярі мали змогу у неформальній обстановці за кавою та чаєм поспілкуватись із   тренерам, поставити  запитання та  висловити свої думки.

Ось  враження самих учасників:

«Просидівши годину з Кримінально-процесуальними кодексом і Кримінальним кодексом України прийшло усвідомлення, що не все так просто. Мені дісталась роль покурора. Отже, висновки: 1) слід знати законодавство і швидко орієнтуватись у ньому;  2) слід уважно слідкувати за відповідями свідків, бо інколи твої запитання можуть прояснити деталі та обставини вчинення злочину; 3) жодних емоцій, закон і холодний розум-найкращі друзі прокурора. Неймовірний досвід. Це було цікаво.  Суботу прожили не дарма.» - Соломія Павлик, учениця 11 класу Червоноградської гімназії  (за посиланням   https://www.facebook.com/solomiya.pavlyk.7/posts/2203787906589672).

 «Це був потужний заряд енергії і мотивації для мене. Fake Court 2019 зацікавив наших крутезних учасників і впевнена, що це неймовірно цінний досвід для кожного. Старшокласники не втратили можливості зрозуміти, як працює суд зсередини.» - Анастасія Русин, учениця 10 класу Червоноградської спеціалізованої школи №8, президент Міського учнівського самоврядування Червонограда (за посиланням    https://www.facebook.com/nastya.rusyn/posts/721793098312254).

«Усі команди проявили високий рівень підготовки і наш процес був по-справжньому змагальним.» - Юлія Серьогінова, прокурор  Червоноградської місцевої прокуратури  (за посиланням https://www.facebook.com/yuli.igorevna/posts/1923788794433298).

Інформація про захід в ЗМІ за посиланням https://chervonograd.pro/categories/education/8795/?fbclid.

Захід успішно відбувся завдяки спільній організації представників Червоноградського міського суду – керівника апарату Алла Рибіцька та в.о. прес-секретаря суду Уляни Терех, керівника Червоноградського місцевого центру Безоплатної правової допомоги Наталії Костишин та Червоноградської місцевої прокуратури.

За повідомленням прес-служби суду