Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд прийняв рішення про повернення дитини, яку було неправомірно відібрано у батька

21 грудня 2019, 10:11

9 жовтня 2019 року позивач звернувся до Червоноградського міського суду Львівської області із позовом, у якому просив повернути йому дочку, 2008 року народження, яка  більше року перебувала у благодійній організації. Мати  дівчинки  у 2012 році  була позбавлена батьківських прав на підставі рішення суду.

Під час розгляду справи встановлено, що органом  опіки і піклування  було грубо порушено процедуру відібрання дитини.   

А  саме всупереч вимогам частини другої статті 170 Сімейного кодексу України відповідач:

  • не постановив  рішення про негайне відібрання дитини від  батька за наявності  безпосередньої загрози життю або здоров'ю дитини;
  • після відібрання дитини не повідомив негайно прокурора;
  • у семиденний строк після постановлення рішення не звернувся до суду з позовом про позбавлення батька батьківських прав або про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав.

Рішення про направлення дитини у реабілітаційний центр було прийнято відповідачем 30 серпня 2018 року, однак із позовом про позбавлення позивача батьківських прав Виконавчий комітет Червоноградської міської ради звернувся лише у листопаді 2018 року.

Розлучення дитини із батьками  є крайнім методом і можливе  лише у виключних випадках у якнайкращих інтересах дитини і лише компетентними органами згідно із судовим рішенням відповідно до застосовуваного закону і процедур (стаття 9 Конвенції про права дитини).

Тому суд  25 листопада 2019 року прийняв рішення про повернення  дитини, яка неправомірно перебувала у благодійній організації, рідному батьку.

Станом на 19 грудня 2019 року апеляційна скарга на рішення суду не надходила.

Повний текст судового рішення доступний до перегляду у Єдиному реєстрі судових рішень за №459/2842/19.

За повідомленням прес-служби суду